Splitska koalicija: Kerumovi vijećnici i don Ivan glasaju za SDP-ove kandidate, Puljak napustila sjednicu

Foto: Arhiva

U SPLITU i dalje traje prošlog tjedna prekinuta sjednica Gradskog vijeća. Prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, što se moglo odmah naslutiti jer na početku sjednice nije bilo don Ivana Grubišića i Igora Boraske. 

Kad god njih dvojice nije bilo, Baldasdar je gubio kvorum. Tako je bilo i prošlog tjedna kada je sjednica prekinuta uoči glasanja o imenovanjima u upravnim vijećima kulturnih institucija, na što je bilo dosta primjedbi jer pojedini kandidati nisu udovoljavali zakonskoj normi da se u vijeća postavljaju istaknuti kulturni djelatnici. 

SDP-ovac u sukobu interesa

Baldasar je napravio reviziju, no pokazalo se da ni to nije bilo dovoljno jer su pojedini predloženi kandidati u sukobu interesa, poput SDP-ovca Josipa Perića, trenera u udruzi Force Style, koja koristi prostor u Domu mladeži, a kojim bi Perić, kao član Upravnog vijeća MKC-a, trebao upravljati, o čemu je Index već pisao. 

Marijana Puljak nekoliko puta je upozorila Baldasara i predsjednika Gradskog vijeća Borisa Ćurkovića da im prijedlozi nisu u skladu sa zakonom. Kada se počelo glasati o kandidatima, Puljak je ustala i rekla da napušta sjednicu jer ne želi sudjelovati u protuzakonitim odlukama.

Čepo napao Puljak: Ponašate se kao uvrijeđena mlada

Odmah joj je reternirao Gojko Čepo, najjači HOS-ovac u splitskom SDP-u.

"Ponašate se kao uvrijeđena mlada. Kada ste shvatili da nemate dovoljno ruku za preglasavanje, napuštate sjednicu", okomio se Čepo svom silinom na Puljak.

Inače, dok su se vijećnici zagrijavali za glasanje, dalo se zamijetiti kako i HGS i don Ivan Grubišić drže stranu Baldasaru i SDP-a. Keruma danas nema u vijećnici, ali se Jure Šundov podsjetio kako je HGS-u bilo dosta teško voditi Grad jer su se kvorumi rušili kako se kome dalo. Premda ga nije bilo na najmanje tri sjednice kada je Baldasar gubio kvorum, don Ivan se sjetio kazati kako je obaveza vijećnika raditi i kako kandidatima treba dati šansu. Pokazalo se da nije retorika zaludu, jer su i don Ivan i HGS-ovci podržali SDP-ove kandidate.

Podrug: Što vi imate u Splitu, toga nema nigdje. Don Ivan i Kerum se sude, a ovdje zajedno glasaju!

Sve to, dakako, nije moglo proći bez otrovne strelice HČSP-ovog tajnika Luke Podruga, koji se okomio na ovu SDP-HGS-don Ivan koaliciju.

"Don Ivan i Kerum se sude, a glasaju zajedno za SDP, Anđelka Visković kaže sa svima osim s Kerumom, a sada glasa s njegovima. To što vi imate u Splitu ima, toga nema nigdje!", konstatirao je Podrug. 

Gjurković (HNS) branio Baldasarovog zamjenika Vladislavića

Uz veliku muku Baldasar nastavlja svoju borbu za imenovanja podobnih u upravna vijeća kulturnih institucija. Bivši direktor Juroslava Buljubašića, HNS-ovac Srđan Gjurković, ustvrdio je kako on nije kompetentan za procjenjivanje kandidata. Što radi u Gradskom vijeću onda, nije bilo jasno oporbi preko puta...

"Napali ste Stivena Vladislavića, diskvalificirate kandidata. To kako se ulazi u životopise kandidata, to nije u redu", požalio se Gjurković na napad na Baldasarovog zamjenika iz SDP-a kojeg se instalira u Upravno vijeće Gradskog muzeja.

Izvorno je u Upravno vijeće Pomorskog muzeja trebala i supruga Vladislavić, ali od toga se odustalo, no ne prije no što je o tome pisao Index.

HDZ-ovcima je nevjerojatno kako SDP i HNS misle da se ne može raspravljati o kandidatima.

"Naša je dobra volja da raspravljamo ili ne raspravljamo. Nema uvreda", kazao je Hrvoje Marušić.

Baldasar povukao imenovanje prijavljene profesorice

Zaiskrilo je i na postavljanju profesorice Sandre Ivančić u Upravno vijeće Gradske knjižnice. HDZ je upozorio da su je prijavili roditelji dva razreda u makarskoj školi pa su smatrali da njezino imenovanje svakako treba povući.

"Protiv nje nema nikakvog kaznenog postupka", upozorio je Čepo. Daljnju raspravu je prekinuo Baldasar. "Sandri Ivančiću nanosimo veliku štetu, ja povlačim ovaj prijedlog", kazao je gradonačelnik.

Pročitajte više