Splitski HDZ i dalje bez kandidata za gradonačelnika, a Kerumov proračun podržat će ako da 15 milijuna kuna

Foto: Paun Paunović / Cropix

SPLITSKI HDZ-ovci još nemaju kandidata za gradonačelnika. Na jučer održanom Gradskom odboru dogovorili su podršku Kerumovom proračunu ako se usvoje njihovi amandmani teški 15 milijuna kuna. 

Većina iznosa otpada na komunalno uređenje splitskih kvartova, garaže, ceste i parkinge, a traži se još sredstava i za stambeno zbrinjavanje branitelja te Splitski savez športova, što je izvorno zahtjev vijećnika Igora Boraske, predsjednika Saveza.

Ako amandmani prođu, trebalo bi biti dovoljno ruku za izglasavanje proračuna, čime bi Kerum izbjegao sudbinu kolege Josipa Berketa kojeg je u Kaštelima srušio SDP na izglasavanju proračuna. 

Sastanak Karamarko - Kerum već održan?!

Vremena do idućih izbora je malo, preostalo je tek pet mjeseci pa HDZ-ovci ne brinu previše oko mogućnosti da nešto pođe po zlu te da im SDP montira povjerenika u Splitu. Nekog prevelikog problema oko dogovora zapravo ne bi trebalo ni biti, jer se Splitom već nekoliko dana priča o nedavnom susretu Tomislava Karamarka i Željka Keruma u Zagrebu.

HSP, HČSP, HSP AS, jedni s drugima ne mogu, kako će ih HDZ ujediniti?

Nema sumnje da će se HDZ i HGS naći u istoj košari. Karamarko ima imperativ pobjede na lokalnim izborima 2013. godine, a u ovom trenutku u Splitu neke velike pomoći od pravaša baš i nema.

HSP tvrdi da im na pamet ne pada s HSP AS-om. Oni su zadovoljni svojom koalicijom s HČSP-om i ne žele s Ružom Tomašić i Perom Ćorićem. Nesnošljivost je obostrana. Kako će HDZ-ovci riješiti trzavice među pravašima ostaje vidjeti. 

HGS izvlači HDZ

U takvoj situaciji sasvim je logično da su se okrenuli HGS-u kao prirodnom savezniku koji im je prijeko potreban ako HDZ misli išta konkretno napraviti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Načelnik Dugopolja Zlatko Ževrnja uživa podršku središnjice, no on se nećka pa je sve izglednije da će kandidat za župana ponovno biti Ante Sanader. 

Što s kandidatom za gradonačelnika Splita u HDZ-u još nisu riješili. Šef patologije Šimun Anđelinović želja je većine, opcija Matko Marušić, bivši dekan Medicinskog fakulteta.

Kerumovu zamjenicu Anđelku Visković forsira tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso. Navodno je u pitanju hercegovačka veza koju gura krug bivših Pašalićevaca.

Nekima se, pak, čini da bi Kerumov zamjenik Jure Šundov bio kud i kamo bolji kandidat od Visković. HDZ-ovci odluku stalno odgađaju, što je loše jer pokazuje da ni sami ne znaju što bi. 

 

 

 

Pročitajte više