Splitski sud našao zamjenu za Vasiljkovićeve odvjetnike: Kapetana Dragana brani odvjetnik Darko Stanić

Screenshot: Youtube

DRAGAN VASILJKOVIĆ, ozloglašeni Kapetan Dragan, požalio se nedavno kako su mu otkazali odvjetnici koje je angažirao u Hrvatskoj radi obrane u kaznenom predmetu koji se protiv njega vodi u Splitu zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom prvih godina Domovinskog rata. Vasiljković je otkrio kako je jedan od odvjetnika otkazao nakon što je dobio ozbiljne prijetnje smrću.

Milošević otkazao zbog godišnjeg

Splitski Županijski sud jučer je, pak, najprije kao branitelja po službenoj dužnosti postavio odvjetnika Borivoja Miloševića, no on se ispričao jer, kao i obično, planira dva mjeseca godišnjeg odmora pa nema vremena da prouči spis i bude na raspolaganju Vasiljkoviću, čije se izručenje iz Australije očekuje sredinom idućeg mjeseca. 

Navodno je prije Miloševića kontaktirano više splitskih odvjetnika, no svi su redom odbili zastupanje. Predsjednik Županijskog suda Marijan Miletić kaže da se preuveličava jer problema zapravo nema. Neki kontaktirani odvjetnici su odbili jer se više bave građanskim, a ne kaznenim pravom, dok se neki nisu ni javili, pojasnio nam je Miletić. Potraga je brzo završena jer je nakon Miloševića obranu (ipak) prihvatio splitski odvjetnik Darko Stanić, partner iz odvjetničkih dana Evelina Tonkovića, zamjenika ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Stanić ne vidi problem da zastupa Vasiljkovića te će u skoro vrijeme proučiti predmet i biti na raspolaganju kada se jednom obave formalnosti oko njegovog izručenja iz Australije.

Branio i hrvatske i srpske vojnike

Odvjetnik Stanić iskusni je kaznenjak, branio je i hrvatske vojnike optužene za ratni zločin, poput Tomislava Duića, zapovjednika Vojno istražnog centra Lora, koji je u odsutnosti osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad civilima, a branio je i pripadnike JNA, optužene za isto djelo, poput kapetana Ace Lazarevića, osuđenog na 10 godina zatvora zbog granatiranja Zadra. Lazarević je trebao biti isporučen Srbiji u zamjenu za Veljka Marića, no odbio je razmjenu i nastavak služenja kazne u domovini jer smatra da će uspjeti dokazati svoju nevinost unatoč tome što mu je Vrhovni sud kaznu splitskog suda povisio za tri godine i tako pravomoćno okončao slučaj. Lazarević nade polaže u tužbu Ustavnom sudu.

Šaškora "izvukao" sa ubojstvom i 19 godina zatvora

Jedan od posljednjih većih Stanićevih slučaja bilo je i suđenju Domagoju Šaškoru, koji je kamenom od 13 kilograma smrskao glavu Tanji Brkljači na plaži Trstenik usred bijelog dana i pobjegao s njezinim novcem. Premda se Šaškora teretilo za teško ubojstvo iz koristoljublja, što povlači sankciju od 40 godina zatvora, odvjetnik Stanić uspio je do konca postupka dokazati da je riječ o ubojstvu te mu je presudu od 27 godina zatvora smanjio na 19 godina. 

Pročitajte više