Splitski sud prihvatio zahtjev, Arkanovcu će za ubojstvo supružnika Bačić suditi u odsutnosti

Foto: Arhiva

SPLITSKI Županijski sud prihvatio je zahtjev da se Bobanu Arsiću, Arkanovcu optuženom za ubojstvo Mate i Marije Bačić u Drinovcima početkom 1992. godine, sudi u odsutnosti. Zahtjev je podnijela oštećena obitelj. Smatraju da se Arsiću treba suditi jer je od ubojstva već prošlo 20 godina te su svjedoci u poodmakloj dobi.

Pobjegao u Azerbejdžan

Arsić se dugo godina skrivao u BiH, a MUP tjeralicu nije raspisao punih osam godina unatoč dva zahtjeva suda iz 2004. i 2010. godine. Zbog čega, nikada se nije razjasnilo. Indexu je načelno odgovoreno da su provjeravali mogu li ga uhititi i bez tjeralice. U svakom slučaju, upravo prije podizanja optužnice i raspisivanja tjeralice, Arsiću se izgubio trag. Navodno je pobjegao u daleki Azerbejdžan. S obzirom na odredište mala je vjerojatnost da će bjegunca uhvatiti pa je potez splitskog suda očekivan i logičan.

Suđenje u Kninu trebalo započeti uoči Oluje

Arsić je nakon ratovanja u Borovom selu, kao pripadnik Arkanove dobrovoljačke garde završio na jugu. Bačiće je smaknuo rafalima iz automatskog oružja, a u kuću im je ubacio i ručnu bombu. Zanimljivo je da su ga nakon likvidacije u Drinovcima uhićen i pritvoren, a suđenje u Kninu trebalo mu je započeti dan prije Oluje.

Arsić se branio da je u kući Bačića spazio "peraje" od kumulativne mine pa je zapucao. Tvrdio je da bombu nije bacio u kuću, već u šaht za otpadne vode. U Drinovce je, inače, krenuo s kolegom kako bi nabavio ovcu za ražanj jer su Srbi spremali proslavu svoje Nove godine.

Loru 2 neće suditi u odsutnosti okrivljenika, što će napraviti s Arsićem?

S obzirom da se suđenje za Loru 2 neće sazvati, unatoč tome što je Vrhovni sud dopustio suđenje u odsutnosti, bit će zanimljivo vidjeti kako će ići sa Arsićem. Kako smo jučer pisali, Odjel za ratne zločine splitskog Županijskog suda zauzeo je stav da neće suditi za ratne zločine u odsutnosti. Odluku da se Arsiću ipak sudi donijelo je izvanraspravno vijeće sastavljeno od sudaca istrage. Valja sada vidjeti kako će se postaviti sudac koji treba suditi.

 

 

Pročitajte više