Spor crkve i tvrtke Sunčani Bast: Sud još nije odustao od saslušanja nadbiskupa Barišića

Foto: Hina

U PARNICI po tužbi Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode protiv tvrtke Sunčani Bast zbog poništenja ugovora o kupoprodaji terena kojeg je 2012. godine realizirao fra Šime Nimac, pa potom nestao s gotovo 10 milijuna kuna koji do danas nisu nađeni, provest će se vještačenje vrijednosti zemljišta, a nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić i dalje kandidira da ga se sasluša kao svjedoka.

Nadbiskup Barišić već je bio pozvan da svjedoči na ročištu u svibnju, no nije došao. Sutkinji se ispričao mnogobrojnim obvezama te zamolio da prihvati njegov pisani iskaz u kojem je naveo kako nema saznanja o prodaji zemljišta, niti je dao nalog da se proda.

Tko zastupa župu i nadbiskupiju?

Željko Ćapin, odvjetnik župe, predao je zatražene isprave koje reguliraju zakonskog zastupnika župe i nadbiskupije. Po obavijesti Središnjeg državnog ureda za upravu za pravne osobe katoličke crkve, župu zastupa župnik, a nadbiskupiju generalni vikar.

Tihomir Luetić, odvjetnik Sunčanog Basta, zaključio je da je fra Šime kao župnik sasvim valjano zaključio kupoprodajni ugovor jer je tužitelj, tj. Župa BDM zakoniti vlasnik nekretnine. Dodao je kako je obavijest o zastupniku Nadbiskupije irelevantna jer nije vlasnik. Postavio je protutužbu. U slučaju da se ugovor proglasi ništetnim, svaka strana mora drugoj vratiti ono što je primila.

Građevinska zona

Suprotstavio se vještačenju koje je zatražio odvjetnik Ćapin, jer je procjena već napravljena kada je fra Šime prodavao zemljište. Ćapin je, pak argumentirao da je i sa istočne i sa zapadne strane terena građevinska zona turističke namjene pa drži kako bi svakako trebalo napraviti procjenu imajući to u vidu. 

"Nadala sam se da će te spor okončati mirnim putem. Naložit ću vještačenje terena, a od saslušanja nadbiskupa još nisam odustala", kazala je sutkinja.

 

Pročitajte više