Sramota u Kninu: Specijalci nose 92-godišnju baku, uhapsili i 14-godišnjaka

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell, Facebook/Živi zid

SPECIJALCI su pohapsili aktiviste, te nasilno odveli članove obitelji i prijatelje koji su se okupili kako  bi pomogli. Nekolicini ljudi je pozlilo zbog čega je morala intervenirati i Hitna pomoć.

"Neka se upamti današnja sramotno nasilna deložacija obitelji sa šestero djece.", poručuju iz Živog zida.

Nešto prije 16 sati policajci su razvalili vrata, izvukli Dragana Miškovića, njegovu suprugu Ljubicu i aktivista Živog zida Jakova Pericu koji su se zabarikadirali u kući. Popisana je zatečena imovina i na vratima su promijenjene brave, a stigli su i socijalni radnici. U kući je s Draganom i majkom Ljubicom deložaciju čekalo četvero od ukupno šestero njihove djece. Troje ih je privedeno, a samo najmlađa 14-godišnja kći je izbjegla maricu, piše lokalni portal Tris.

"Neviđeno policijsko nasilje nad starcima i djecom, jednom čovjeku je pozlilo", tvrde iz Živog zida koji je objavio i da su svi aktivisti pohapšeni i utrpani u marice.

Kninska policija, postupajući po zahtjevu Općinskog suda u Kninu, danas je zbog kršenja javnog reda i mira u Policijsku postaju Knin privela 23 osobe koje su pružale otpor prilikom iseljenja obitelji Mišković iz njihove kuće zbog ovrhe, a iz udruge Živi zid tvrde da je policija djelovala nasilno.

Policijski službenici na teren izišli kako bi pružili pomoć sudskom ovršitelju pri iseljenju ovršenika, Dragana Miškovića, izvijestili su iz Policijske uprave šibensko-kninske i dodali kako su pritom postupali temeljem zakona.

U priopćenju napominju kako su na mjestu događaja zatekli veći broj osoba koji su izražavali negodovanje zbog deložacije Miškovića iz obiteljske kuće, a tijekom cijelog postupanja 23 osobe su sprječavale sudskog ovršitelja u provođenju službene radnje.

Nakon što su se nazočni oglušili na upozorenje i naredbe policije da se mirno raziđu, kako bi se službena radnja mogla provesti, i nastavili su sprječavati ovrhovoditelja u postupku deložacije, policijski su službenici, zbog pružanja pasivnog otpora, uporabili najblaži oblik sredstva prisile - tjelesnu snagu, navode iz policije.

Privedene osobe su dobi od 14 do 42 godine, a većinom su iz udruge Živi zid koja u posljednje vrijeme pokušava zaustaviti deložacije diljem Hrvatske. Iako je na službenim stranicama udruge Živi zid danas navedeno kako je policija danas u Kninu djelovala nasilno, iz Policijske uprave šibensko-kninske izvještavaju kako nitko u intervenciji nije ozlijeđen, no kako je liječnička pomoć ponuđena 27-godišnjoj djevojci na njezin zahtjev, iako nije imala vidljivih ozljeda.

Policija navodi kako se nad 23 osobe provodi kriminalističko istraživanje na okolnosti prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Deložacija obitelji Mišković je bila zakazana za 12 sati, no policiji su se suprotstavili aktivisti Živog zida i građani. Na kraju specijalci su odnijeli sve koji se nisu željeli maknuti.

Deložacija ipak nije uspjela

Kako su navečer objavili iz Živog zida, deložacija nije uspjela, i obitelj se vratila u kuću.

!Umjesto bravara koji je trebao otvoriti vrata, to je radila interventna policija, protuzakonito. Interventna policija to može raditi isključivo ako se radi o terorizmu. Sudac nije provjeravao jesu li ispunjeni svi uvjeti za deložaciju i ponovio se slučaj Vukić i obitelj je sigurna u svojoj kući.", izvijestili su aktivisti uz zahvalu svima koji su bili uz njih.

"Trenutno smo u pat poziciji, nitko ne zna kako ce se situacija odviti. Mi se nadamo još jednoj pobjedi.", objavili su iz Živog zida na Facebooku samo sat vremena prije nego je deložacija provedena.

Zaključak da je Mišković otac donesen na osnovu vizualnog pregleda!?

Sve je počelo u Travniku (BiH) 1985., kada je Gordana Lovrenović tužila Dragana Miškovića da je otac njene kćeri Žakline Lovrenović. Na pregledu za utvrđivanje očinstva u Sarajevu sud je utvrdio da je on 60% otac.

"Tada nije bilo DNK analize, pa je zaključak donesen samo na osnovu vizualnog pregleda. Iako je Mišković cijelo vrijeme tvrdio da nije otac djeteta i naknadno tražio DNK analizu kako bi to i dokazao, njena pravna zastupnica je to odbila i na račun neisplaćene alimentacije pokrenula ovrhu nad nekretninom u kojoj živi bračni par Mišković sa svoje šestero djece", piše Živi zid.

Situacija u kojoj postoji realna mogućnost da Mišković nije otac njenog djeteta lako bi se mogla razriješiti DNK analizom.

"Čak i u slučaju da Dragan Mišković jest otac Žakline Lovrenović, postavljamo pitanje – kakav je to zakon koji šestero djece ostavlja bez krova nad glavom kako bi jednom omogućio prisilnu naplatu alimentacije ovrhom roditeljevog doma. Odnosno, da li obiteljski zakon uistinu štiti obitelj i djecu? Naš je zaključak da ne štiti, tim više što Dragan Mišković živi od socijalne pomoći, odnosno nema posla i mogućnosti da svojoj obitelji omogući novi krov nad glavom. U ime lažne brige za djecu, zakonodavac će ostaviti šestero djece bez krova nad glavom.", napisali su iz Živog zida.

"Nikad nije napravljena DNK analiza. Da je to njegovo dijete, on bi je priznao, brinuo se o njoj i plaćao bi sve što treba. Ovako, opljačkali su ga uz pomoć suda i policije. Sramota!", kazala je 92-godišnja Katica Krištović, majka Dragana Miškovića koja se nalazi na naslovnoj fotografiji.

Odvjetnica: Mišković izbjegava DNK analizu

"Ovi aktivisti iz Živog zida i novinari ne bi bili ovdje da znaju što se uistinu događa. Radi se o tome da je još 1985. godine na sudu u Travniku utvrđeno da je Mišković otac moje klijentice. Tada se to radilo analizom krvi i s 88-postotnom sigurnošću je utvrđeno da joj je on otac. Nikad se nije brinuo za svoje dijete ni plaćao alimentaciju, a moja klijentica, koja sada ima 30 godina, već duže od 12 godina sudom pokušava ostvariti svoja dječja prava. Iako poriče da je otac, Dragan Mišković već godinama izbjegava DNK analizu.", kazala je Ljiljana Marović Pirš, odvjetnica Žakline Lovrenović koja tvrdi da joj je Mišković otac, prenosi lokalni portal Tris.

Pročitajte više