Sramotna odluka! Upravni sud presudio protiv Hanfe! Todorić ne mora platiti 790 milijuna kuna za Belje!



HRVATSKA agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) objavila je na službenim stranicama kako je zaprimila presudu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, kojom se uvažava tužba Agrokora te se poništava rješenje HANFE od  6. listopada 2011. godine. Naime, Agrokor Ivice Todorića podnio je tužbu protiv Hanfe početkom prosinca ove godine. Todorićeva firma odbila je postupiti po nalogu Hanfe, prema kojem su do 5. prosinca prošle godine morali dostaviti zahtjev za preuzimanje preostalih dionica Belja. Agrokor bi to koštalo 790 milijuna kuna.

Naime, Hanfa je utvrdila da Agrokor 2007. godine, prilikom preuzimanja Belja, nije radio po zakonu, odnosno da nije objavio ponudu za preuzimanje čitavog društva, iako su do morali učiniti. Hanfa je stoga 6. listopada Todorićevoj firmi dala rok od 60 dana da objavi ponudu za preuzimanje 32 posto dionica Belja na burzi. On to nije učinio već je dao na sud.

Obustavljeno trgovanje na burzi

Hanfa je smatrala da je u provedenom postupku točno i potpuno utvrdila činjenično stanje te da je na tako utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenila materijalno pravo. No, sud je dao Todoriću za pravo.

Podsjetimo kako je Ustavni sud dao za pravo Todoriću još u veljači ove godine kada je od Hanfe zahtjevao odgodu rješenja.

Zagrebačka burza obustavila je trgovanje dionicama Belja do kraja današnjeg trgovinskog dana.
Naime, na adresu Zagrebačke burze stigao je zahtjev HANFE za privremenom obustavom trgovanja dionicama.

Hanfa se neće ni žaliti!?

"Agencija u provedenom postupku ocjenjuje da je donošenje Presude okolnost od interesa za ulagatelje na tržištu kapitala, te da je potrebno privremeno obustaviti trgovanje dionicom Belja u svrhu osiguravanja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu, odnosno kako bi se osiguralo da investicijska javnost u primjerenom vremenskom razdoblju bude obaviještena o navedenoj Presudi", navodi se u obrazloženju HANFE.

Pokušali smo dobiti i komentar od čelnih ljudi Hanfe, no dobili smo tek šturi odgovor.

"Agencija ne može komentirati odluku Visokog upravnog suda. O svim relevantnim informacijama, Agencija će kao i do sada, pravovremeno izvijestiti javnost", odgovorili su nam iz Hanfe kada smo ih upitali za komentar odluke te hoće li se HANFA žaliti na odluku suda.

Pročitajte više