Srbija: Vanjski dug smanjen za 650 milijuna eura, zbog prijevremene otplate Londonskom klubu

Foto: scx.hu

VANJSKI DUG Srbije je u drugom tromjesečju smanjen za 650,9 milijuna eura i na kraju lipnja je iznosio 26,1 milijardu eura, objavila je danas Narodna banka Srbije.

Smanjenje vanjskog duga rezultat je, prije svega, razduživanja države po osnovu prijevremene otplate polovice duga prema Londonskom klubu vjerovnika, daljnjeg razduživanja banaka, a u određenoj mjeri i razduživanja poduzeća.
 
Prijevremena otplata duga države glavni je razlog što je i javni dug Srbije u drugom tromjesečju, za razliku od prethodnih, smanjen za 485 milijuna eura, na 18,9 milijardi eura. Pored toga, podmirenje dospjelih obaveza po osnovi stare devizne štednje građana također je pridonijelo smanjenju javnog duga. Na smanjenje javnog i vanjskog duga utjecalo je i jačanje eura u odnosu na ostale valute zastupljene u strukturi duga .
 
Zbog smanjenja vanjskog i javnog duga u drugom tromjesečju , kao i povećanja procijenjenog BDP - a u četiri posljednja tromjesečja, smanjena su učešća vanjskog i javnog duga u BDP-u.
 
Udio vanjskog duga smanjen je za 4,6 postotnih bodova, na 83,1 posto, a udio javnog duga za 1,9 postotnih bodova, na 60,6 posto .
 
Također, poboljšani su i ostali indikatori održivosti, što ukazuje da se zemlja udaljava od rizične granice solventnosti i likvidnosti.
 
Pokazatelji dobri i zbog snažnog rasta izvoza
 
Posebno su poboljšani pokazatelji koji promatraju stanje i otplatu duga u odnosu na izvoz robe i usluga, zahvaljujući znatnom povećanju izvoza.
 
Međutim, opseg sredstava potrebnih za financiranje proračunskog deficita i dospjelih kreditnih obveza i dalje je visok . Stoga samo dosljedno provođenje mjera strukturne prilagodbe može trajno održati tendenciju smanjenja javnog duga i eksterne neravnoteže, navela je NBS .
 
To bi znatno umanjilo rizike, a sa oporavkom bankarskog sustava na globalnoj razini otvorio bi se prostor za zaduživanje privatnog sektora u inozemstvu po povoljnijim uvjetima.
 
Na taj način bi se povećala raspoloživost vanjskih izvora za financiranje investicija u fiksne fondove, kao i njihov pozitivan utjecaj na gospodarski rast, navela je središnja banka Srbije.
 
 

Pročitajte više