Srbija duguje 4,5 milijuna eura odštete građanima kojima je prekršila ljudska prava

Foto: CherryX/Wikipedia

S 4,5 MILIJUNA eura neisplaćene odštete po odlukama Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu, Srbija je na petom mjestu po broju presuda u kojima se isplata odštete još očekuje, javili su u srijedu beogradski mediji, pozivajući se na godišnje izvješće Vijeća Europe o izvršenju presuda.

Na ime presuda ECHR-a iz prethodne dvije godine, Srbija iz državnog proračuna mora isplatiti oko 4,5 milijuna eura odštete, a samo presude tog suda iz 2014. stajat će srbijansku državnu kasu 2,7 milijuna eura, prenosi B92 podatke agencije Beta iz godišnjeg izvješća Vijeća Europe o izvršenju presuda.

Realizirane i nerealizirane obveze

Srbija je, po tom izvješću, u 2014. u 15 presuđenih slučajeva na vrijeme isplatila odštetu, u 27 slučajeva nije, a za 93 slučaja nije dostavila potrebne dokaze da je isplatila oštećene građane.


Ti postotci realiziranih i nerealiziranih obveza po presudama suda u Strasbourgu Srbiju svrstavaju na 5. mjesto po broju neisplaćenih presuda, a na tom je popisu poslije Rusije, Turske, Ukrajine i Rumunjske.

Srbija je tako prepoznata kao zemlja koja “ima problema” s izvršenjem ključnih presuda ECHR-a pa će Odbor ministara Vijeća Europe pojačati nadzor u nekoliko slučajeva.

Kako navodi B92, na tom su popisu slučajevi nestanka beba iz rodilišta, isplate kosovskih mirovina i stare devizne štednje, te 40 slučajeva prijavljenih Strasbourgu zbog neizvršenih pravomoćnih odluka i rješenja srbijanskih državnih organa.

Pročitajte više