Srbija "riješila problem" s aflatoksinima u mlijeku: Dozvoljenu granicu s 0,05 podigli na 0,5 mikrograma!

Foto: Blic

SRBIJA je pronašla "rješenje" problema nedozvoljenih razina aflatoksina u mlijeku i mliječnim proizvodima. Dozvoljenu granicu prisutnosti aflatoksina odlučili su s 0,05 mikrograma podići na 0,5 mikrograma!

Promjenu pravilnika je na konferenciji za novinare najavio ministar poljoprivrede Goran Knežević, prenosi dnevni list Blic. Vlada Srbije je, kako kaže Knežević, odlučila vratiti stari pravilnik, te će od sada dozvoljena razina aflatoksina u mlijeku biti 0,5 mikrograma.

Odluka je, naglašava Knežević, donesena u suradnji s različitim institucijama, a na prijedlog proizvođača i prerađivača mlijeka. "Taj pravilnik koji ćemo danas izmijeniti nije dio nacionalnog programa za integraciju u Europsku uniju i njegovo usvajanje nije bila obveza Srbije nego se radilo o nepotrebnom i nekritičkom prepisivanju EU propisa", kaže Knežević.

Dodaje da će Srbija mlijeko proizvedeno po novom pravilniku moći izvoziti u dvije trećine svjetskih zemalja, uključujući SAD, Rusiju i Kinu. "Na taj način mogla bi se ostvariti velika ekonomska korist", kaže srpski ministar poljoprivrede.

Pročitajte više