Srpska Vlada prihvatila sporazum s Kosovom: "Ništa nismo prodali, ni izdali, spasili smo što se spasiti može"

Screenshot: YouTube

VLADA Republike Srbije prihvatila je na današnjoj sjednici prvi sporazum o principima koji reguliraju normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu u Bruxellesu, priopćeno je na službenoj stranici Vlade Republike Srbije.

Srpska vlada je, kako se navodi u priopćenju, naložila ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade da poduzmu potrebne mjere i aktivnosti radi implementiranja sporazuma, "kao i da nastave s primjenom već postignutih dogovora i sporazuma s predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji".

Srpski premijer Ivica Dačić je nakon odluke Vlade, kako navode mediji, telefonom o prihvaćanju sporazuma obavijestio europsku visoku predstavnicu za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je posredovala u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Ovo je maksimum koji smo mogli postići", poručuje službeni Beograd. Jučer su dogovor podržali SPS i SNS, ključne stranke vladajuće koalicije. Nezadovoljni Srbi sa sjevera Kosova najavili su prosvjed, a prosvjed podrške u Beogradu najavljen je iz DSS-a Vojislava Koštunice.

Jučer su srbijanskog premijera Dačića na beogradskom maratonu s transparentom "Izdao si Kosovo", dočekali protivnici sporazuma. Danas će odluku o sporazumu na izvanrednoj sjednici donijeti Vlada Srbije.

"Ako parlament ne ratificira odluku Vlade, to znači da Vlada više nema podršku. Ništa nismo prodali, ni izdali, spasili smo što se spasiti može. Srbi su čudan narod, priznaju samo politiku svršenog čina. Lakše bi nam bilo da protjeraju Srbe s Kosova i Metohije i da mi kažemo:"nećemo za njih ratovati", nego da nešto napravimo da ih sačuvamo", rekao je Ivica Dačić.

Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o sporazumu sa Srbijom

Dvotrećinskom većinom glasova Skupština Kosova jutros oko dva sata usvojila je Rezoluciju o sporazumu Kosova i Srbije kojom je praktično premijeru Hashimu Thaciju dano zeleno svjetlo za potpisivanje sporazuma sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, koji je parafiran u petak u Bruxellesu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Za rezoluciju, koja je usvojena na prijedlog vladajuće Thacijeve Demokratske partije Kosova (PDK) koja u Skupštini ima i većinu, glasalo je 89 zastupnika, pet je bilo protiv i jedan je bio suzdržan.

Prije glasanja, Thaci na je na izvanrednoj sjednici sazvanoj na njegovu inicijativu obrazložio dogovoreno u Bruxellesu kao i svih 15 točaka sporazuma. On je rekao da sporazum nije idealan, ali je jedini mogući.

Pročitajte više