Srpski premijer Vučić: "Ne razumijem solidarnost sa zemljama članicama Unije. Solidarnost u čemu?"

Foto: FAH

IZ SRBIJE stižu reakcije političkog vrha na izjave iz EU-a o načinu na koji bi se zemlje-kandidati za članstvo trebale odnositi prema situaciji koja je nastala ruskim nametanjem sankcija Uniji.

"Srbija neće mijenjati trenutačnu poziciju prema Rusiji i krizi u Ukrajini. Mi se ne možemo priključiti sankcijama. Međutim, neminovno je postupno pilagođavanje vanjske politike sa Europskom unijom u sklopu procesa europskih integracija", izjavio je Ivica Dačić, srpski ministar vanjskih poslova, za Blic.

"Srbija nije ni uvodila bilo kakve posebne mjere kojima bi poticala takve aktivnosti. Mi ćemo pažljivo razmotriti to priopćenje EU-a i o tome će vlada zauzeti stav", rekao je Dačić za RTS.

Tanjug prenosi kako je Srbiji u četvrtak stigao europski demarš, no također se navodi i kako to nisu mogli potvrditi u Bruxellesu.

Srpski premijer Aleksandar Vučić najavio je danas u podne konferenciju za novinare povodom demarša Europske unije upućenog Srbiji.

Iz Bruxellesa nisu htjeli unaprijed komentirati moguće reakcije Srbije na "europsko upozorenje".

"Mogu samo ponoviti ono sto su ministri država članica rekli prošlog petka kada su istakli da očekuju da se treće zemlje i zemlje kandidati pozivaju da se suzdrže od mjera kojima bi koristile ruski embargo protiv europskih proizvođača da povećaju svoj izvoz. To je jasna pozicija EU, koja je objavljena i o tome smo obavijestili sve naše partnere", komentirao je Štefan Füle.

Ruski trgovinski lanac zainteresiran za proizvode iz Srbije


Jedan od vodećih ruskih trgovinskih lanaca "Diksi" zainteresiran je za povećanje uvoza voća i povrća iz Srbije, objavilo je na svojoj internetskoj stranici srbijansko ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izaslanstvu ovog trgovinskog lanca na čelu s potpredsjednikom za logistiku i međunarodnu suradnju Maratom Magejevom domaćin u Beogradu bio je srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić, a najavljen je i niz sastanaka s najvećim proizvođačima i izvoznicima voća i povrća u Srbiji.

"Nakon sastanka očekuju da će potpisati prve ugovore sa srpskim partnerima i najavljuju da će u tom slučaju prve isporuke robe za Rusiju krenuti već sljedećeg tjedna", navedeno je na web stranici srbijanskog ministarstva.

Tvrtka "Diksi" predstavljena je kao treći po veličini trgovinski lanac u Rusiji s više od 2.000 maloprodajnih objekata diljem zemlje.

Kako se navodi, "Diksi" je dosad iz Srbije uvozio male količine voća i povrća, "ali nakon što je Rusija uvela sankcije na uvoz prehrambenih proizvoda iz EU, kompanija je zainteresirana da se na prvom mjestu poveća uvoz voća i povrća iz Srbije", te da "asortiman srpske robe u svojim objektima proširi i na konzervirano voće i povrće".

Ministar trgovine Rasim Ljajić ranije je izjavio kako Srbija neće dopustiti prepakiranje robe iz države Europske unije niti reeksport proizvoda iz članica EU na rusko tržište preko svog teritorija jer bi time "sebi pričinila štetu i ugrozila vlastiti izvoz u Rusiju".

Prošlog tjedna ministarstvo trgovine najavilo je da će Srbija formirati koordinacijski centar za pomoć srpskim izvoznicima poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i uvesti stroge kontrole kako bi se spriječio eventualni reeksport robe iz država EU preko Srbije.

Kako je priopćeno, koordinacijski centar radit će pri Gospodarskoj komori Srbije (PKS) i biti dostupan izvoznicima 24 sata dnevno, uz stalni kontakt s Trgovinskim predstavništvom Ruske Federacije u Srbiji, kako bi se "u hodu" rješavale eventualne nesuglasice i problemi vezani za izvoz na rusko tržište.

Iz Bruxellesa je u Beograd u četvrtak stigao demarš da Srbija ne koristi ruske sankcije Uniji kako bi pojačala izvoz svojih proizvoda u Rusiju, a vlada je najavila da će premijer Aleksandar Vučić odgovoriti na zahtjeve Unije.

Vučić ne razumije solidarnost sa zemljama EU-a

Srpski premijer Aleksandar Vučić održao je u podne u Beogradu konferenciju za novinare na kojoj je informirao javnost o pitanju koje je podiglo veliku medijsku pozornost ovog tjedna. Osvrnuo se na navodni demarš koji je Unija poslala Srbiji kako bi je upozorila da se od zemlje-kandidata očekuje solidarnost.


Vučić je istaknuo kako Srbiji nije upućen demarš već "podsjetnik" u kojemu stoji kako bi Unija izvozne poticaje, državne kredite ili garancije za izvoz u Rusiju smatrala kao "nefer i neprijateljskim ponašanjem".

"Prije dva dana u Obrenovcu Oscar Benedict mi je uručio podsjetnik u kojem se Vlada Srbije obavještava da bi se trebala suzdržati od bilo kakvih mjera podržavanja izvoza u Rusiju. Ističe se kako ne bismo trebali  suštinski ili značajno proširiti srpski udio u izvozu na rusko tržište, zamjenjujući izvoz zemalja EU", poručio je Vučić.

Vučić je pokušao umiriti građane Srbije, ističući kako se Srbija nije ugrožena, iako se nalazi u politički teškoj i ekonomski zahtjevnom situacijom.

Srpski premijer je u nekoliko navrata istaknuo kako će Beograd postupati u skladu s direktivama Unije, ali kako neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Poštovat ćeo želje Unije, to je naš strateški cilj. Članstvo u Europskoj uniji nešto je što smo najavili i u izbornoj kampanji, za to su glasali građani Srbije, to je njihova volja i to je politika ove vlade. Nećemo uvoditi sankcije Rusiji jer je i to politika vlade i moja osobna politika koju sam zagovarao u predizbornoj kampanji", rekao je Vučić.

Istaknuo je i kako ga je jedan dio poruke zbunio.

"Moram reći kako u toj poruci nisam razumio jednu riječ, a to je solidarnost sa zemljama članicama Unije. Solidarnost u čemu? Pa nas nitko nije ništa pitao kada su se uvodile sankcije Rusiji, niti nas je itko išta pitao o ruskim protusankcijama. Je li onda moguće da mi koji nismo krivi ni dužni, i koje nitko nije ništa pitao, je li moguće da budemo krivi i jednima i drugima", zaključio je Vučić

Pročitajte više