Stanić: Monetizacija je propala; Ministarstvo: Da je istina, sami bismo to već objavili

Foto: Hina; Screenshot (Facebook)

PREDSJEDNIK Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić na svom Facebook profilu objavio je večeras status u kojemu je napisao da je monetizacija autocesta propala.

"Narode, zasad neslužbeno, PROPALA KONCESIJA - investitori povukli ponude, hehe", napisao je Stanić.

U razgovoru sa Stanićem otkrio nam je kako je tijekom dana dobio nekoliko poruka i pitanja o tome je li mu poznata ova informacija, a zatim je razgovarao i sa svojim izvorom za koji kaže da je jako relevantan, i "osoba iznutra".

"Jedna osoba iz financijskog sektora mi je ovo potvrdila, ali ne smijem naravno još otkriti o kome je riječ kada informacija nije i službeno potvrđena. No, radi se o osobi koja to zna i iz tvrtke koja je bila zainteresirana i analizirala potencijalno ulaganje u koncesiju. Ista osoba me i nazvala da mi čestita jer se investitor povlači", rekao je Stanić za Index.

"Na moj upit koliko su te informacije točne rekao mi je da ne može otkriti izvore, ali da su pouzdani", dodao je i rekao kako se očekuje da će se idućih dana, ako ne već i sutra, vijest proširiti i sve se saznati.

"I pticama na grani je jasno da monetizacija propada"

"Mislim da je ova odluka i jedina logična od strane investitora. Već je i pticama na grani jasno da će uskoro referendum, i jasan je i rezultat. Sve zadnje ankete pokazuju da građani nisu za monetizaciju autocesta, imamo dovoljno potpisa i sve radimo po zakonu, a sada je red na Vladi odnosno Saboru da se pobrinu da se referendum održi, onako kako su građani odlučili", kaže Stanić.


Rekao je i kako je svakom investitoru jasno da je neozbiljno ulagati u projekt za koji se vidi da je osuđen na propast nakon referenduma, jer se građani sigurno na njemu neće odlučiti za monetizaciju, zaključio je.

Ministarstvo: Da je istina, sami bi to već objavili

Glasnogovornica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Renata Ivanović cijelu nam je vijest demantirala.

"Ponuditelji nisu odustali. U procesu to uvijek mogu, postoji za to procedura. Niti jedan nije obznanio odustanak", odgovorila nam je kratko i dodala kako bi iz ministarstva takvo nešto i sami pravodobno objavili.

Striktna procedura

Kako se doznaje iz Ministarstva, ponude su zasad neobvezujuće i ponuđači ih mogu povući, ali to nisu učinili niti usmeno niti na drugi način. Ujedno, izvor iz ministarstva za Hinu potvrđuje da su u tijeku razgovori s ponuđačima prema propisanoj proceduri.

Iz Ministarstva još ističu da eventualno odustajanje ponuđača od ponuda podrazumijeva striktnu proceduru te da se to ne bi moglo učiniti naprasno.

Krajem prošle godine pristigle su neobvezujuće ponude za koncesiju hrvatskih autocesta. Ponude su navodno dostavili investicijska banka Goldman Sachs, zajedno s hrvatskim mirovinskim fondovima, austrijski Strabag i australska Macquarie grupa.

Pregovarački proces trebao bi potrajati četiri mjeseca, a u travnju natjecatelji bi trebali biti pozvani da predaju obvezujuće ponude. Uslijedio bi postupak odabira najpovoljnije ponude, a odabrani natjecatelj će imati rok od tri mjeseca da zatvori financijsku konstrukciju i uplati jednokratnu koncesijsku naknadu u državni proračun.

Pročitajte više