"Stanje u poljoprivredi pogoršava se unatrag tri godine, selo bi moglo nestati"

Ilustracija: scx.hu

OCJENA predsjednika saborskog Odbora za poljoprivredu Franje Lucića kako je stanje u hrvatskoj poljoprivredi zabrinjavajuće, da se pogoršava unatrag tri godine i da će, nastavi li se ovako, hrvatsko selo nestati, danas je 'dignula na noge' članove tog Odbora iz reda vladajuće Kukuriku koalicije.

To je čisti politički govor, malo ste "zašli u politiku", sustav ne funkcionira već 20 godina, uzvratili su mu Mladen Marelić (SDP) i Petar Baranović (HNS) na sjednici Odbora u raspravi o inicijati Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Život.

Udruga Život se, naime, zauzima za osnivanje fonda za razvoj, odnosno opstanak OPG-a, definiranje modela za rješavanje pšenične krize, donošenje zakona o poljoprivrednom zemljištu, o navodnjavanju, te da PDV bude u cijeni mlijeka.

Povećan uvoz hrane

Lucić je, referirajući se na podatke Udruge, izrazio zabrinutost zbog smanjenja poljoprivredne proizvodnje, posebno mlijeka, te povećanja uvoza hrane, koji je, kaže, samo u prošloj godini bio veći za 27 posto.

"Nastavi li se ovako, selo će nestati", rekao je Lucić, procjenjujući da je stanje posebno teško unatrag tri godine, dakle od dolaska aktualne vlasti.

HNS-ov Baranović to odbacuje, tvrdeći kako su problemi hrvatske poljoprivrede puno stariji, i da nisu počeli ni prije godinu, ni tri, a ni deset.

Kad je riječ o pšenici i otkupnoj cijeni, Baranović kaže da poticaji, neovisno o tome hoće li ih država dignuti ili ne, neće završiti u džepovima seljaka.


Jedini sam prozivao Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) što je šutjela na kartelsko dogovaranje o otkupnoj cijeni pšenice, rekao je HNS-ovac.

Osim toga, dodaje, ne skriva se ni kada zasjeda kartel za otkup mlijeka.

Baranović kaže i kako u priči oko mlijeka 'nema nevinih'.

Upitao je - kako je moguće da su kredite za mliječne farme sa 200 krava dobivali ljudi sa pet hektara zemlje?

Španjol: Izravna plaćanja uspjeli smo povećati za 50 milijuna eura

Lucićeve tvrdnje demantirala je i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, kazavši kako Ministarstvo čini sve da pomogne domaćim proizvođačima.

Borili smo se u Bruxellesu, ukupnu omotnicu za izravna plaćanja uspjeli smo povećati za 50 milijuna eura, sa 373 na 423 milijuna eura, osim toga hranu ne uvozi država, nego tvrtke, prehrambena industrija, trgovački lanci, navela je Španjol.

Iako je Lucić prvotno tražio da Ministarstvo saborskom Odboru za poljoprivredu dostavi podatke o stanju stočnog fonda i proizvodnji mlijeka unatrag tri godine, na inzistiranje članova iz vladajuće koalicije, pristao je da to budu podatci za posljednje desetljeće.

Također koalicijski članovi Odbora nisu prihvatili Lucićev prijedlog da se na planarnoj saborskoj sjednici raspravlja o modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi, pa će o tome raspravljati 'samo' Odbor na tematskoj sjednici.

Pročitajte više