Statistički pokazatelji za 2012. godinu: Trgovina na malo u dubokoj krizi, kupuje se samo najnužnije!

Foto: Arhiva 

"NA GODIŠNJOJ razini Trgovine na malo zabilježile su realan pad od 5,7 posto", pokazali su konačni podaci Državnog zavoda za statistiku u kojem se dodaje da je nominalni pad iznosio 1,9 posto. Jedina stavka koja je zabilježila rast je  trgovina na malo motornim vozilima i mazivima od 14,3 posto. 
 
Podaci također potvrđuju i veliki pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara pa je tako prodaja motornih vozila u padu za 26,2 posto godišnje u nominalnom izrazu- 
 
"Potrošači se sve više okreću alternativnim izvorima financiranja kao što je primjerice ušteđevina, dok se istodobno manje troši na luksuzne proizvode, a više na proizvode koji su egzistencijalno potrebniji. Naime, evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama (oko 40 posto", naglašava se u analizi  Raiffeisenbanke u kojoj se dodaje da su rast zaposlenosti i raspoloživog dohotka ključni čimbenici oporavka trgovine na malo. 
 

Pročitajte više