Stečaj Bizovačkih toplica: Neizvjesna sudbina stotinjak zaposlenika kojima šest godina nisu uplaćivali doprinose

Foto: Emica Elveđi / Cropix

BIZOVAČKE toplice d.d. idu u stečaj. Kako je dioničko društvo nad kojim se postupak otvara osnivač istoimenog Lječilišta, neizvjesna je i budućnost zaposlenih medicinskih sestara i tehničara.

Deset sestara i tehničara zbog financijskih poteškoća Bizovačkih toplica plaće nisu vidjeli dva mjeseca. Proglašenje stečaja nad istoimenim dioničkim društvom dovoljan je razlog za novu neizvjesnost. Predsjednica glavnog vijeća strukovnog sindikata Anica Prašnjak, pak, umiruje.

"Ja mislim da neće izgubiti posao, zato smo mi tu da sačuvamo njihove ugovore, radna mjesta. Konkretno, sestre i tehničari plaće nisu dobili dva mjeseca, ostalo tehničko osoblje koje je u štrajku nisu plaće dobili četiri mjeseca. Također, navodno im nisu šest godina uplaćivali doprinose. Tako da evo, situacija je vrlo nejasna i čudna i zato smo došli dati podršku sestrama i zaposlenicima i pripaziti kakva će se situacija događati sada u stečaju", pojasnila je Prašnjak jučerašnji dolazak u Bizovac.

Na osječkom Trgovačkom sudu jučer je održano prvo ročište o stečaju Bizovačkih toplica koje bi trebalo zakonski biti ispunjeno u roku tri dana. Predstavnik radnika u NO Bizovačkih toplica Josip Tonković sa žaljenjem je tek konstatirao:

'Evo, naš biser panonskog turizma kako su mnogi govorili, i prva hrvatska termalna rivijera nalazi se pred slomom i stečajem. Radnici se mogu samo nadati da ćemo s novim stečajnim upraviteljem bolje i uspješnije poslovati, nego s dosadašnjim direktorima koji su svo ovo vrijeme sustavno i dobro zaduživali firmu i uništavali Bizovačke toplice, uz blagoslov svih Nadzornih odbora', kazao je Tonković.

Ako je suditi po dosad viđenim stečajevima u Hrvatskoj, stotinjak zaposlenih bi, nakon imenovanja stečajnog upravitelja, kraj postupka umjesto na radnom mjestu moglo čekati na Zavodu za zapošljavanje.

Pročitajte više