Štedljiv život bivšeg vođe al-Qaide: Bin Laden nije jeo meso i koristio struju, ali za goste bi zaklao stado ovaca

NOVI šef al-Qaide Ayman al-Zawahiri je rekao da je njegov prethodnik Osama bin Laden živio vrlo štedljivo, ali je bio spreman zaklati cijelo stado ovaca kako bi počastio goste.

Al-Zawahiri kaže da je Bin Laden svoje bogatstvo trošio na "sveti rat" te nije jeo meso i koristio struju kako bi mogao uštedjeti novac za financiranje terorističkih napada. U drugoj snimci objavljenoj na internetu al-Zawahiri je kazao da je Bin Laden ipak bio spreman platiti kako bi se njegovi gosti osjećali dobro, iako je uglavnom živio na "kruhu i povrću". Jednom je čak Bin Laden zaklao cijelo stado ovaca za slučaj da mu netko dođe u posjet, piše Guardian.

Bin Laden 1996. godine zapao u financijske probleme

Al-Zawahiri je postao vođa al-Qaide nakon što su Bin Ladena prošle godine ubili američki specijalci. Na snimkama se pojavljuje u bijeloj odjeći i s turbanom na glavi, a čini se da hoće podići svoj autoritet u terorističkoj organizaciji pričama o bliskosti s "karizmatičnim" Osamom bin Ladenom.


Bin Laden je rođen u ekstremno bogatoj saudijskoj obitelji, ali Al-Zawahiri tvrdi da je zapao u financijske probleme nakon što je 1996. godine otišao u Sudan. Kratko nakon toga je Bin Laden potrošio 50 tisuća dolara kako bi pomogao financirati bombaške napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji i to u trenucima kada je imao samo 55 tisuća dolara. U tim napadima je poginulo 224 ljudi. Bin Ladenovim novcem financirani su i napadi 11. rujna 2001. godine.

"Plakao je kada bi netko od njegovih prijatelja izgubio člana obitelji"

"Dobro je poznato da je živio štedljivo, ali je sav novac trošio na 'sveti rat'", kazao je Zawahiri te dodao da je Bin Laden u svojoj kući imao jeftin namještaj. "Za jesti bi nas ponudio onime što je imao u kući, kruhom i povrćem", rekao je sadašnji vođa al-Qaide, ali je i dodao da je Bin Laden bio velikodušan prema svojim gostima.

Bivši vođa al-Qaide je svoje "svete ratnike" poticao da žive bez električne energije koju je smatrao luksuzom. U prvoj snimci, objavljenoj u studenom prošle godine, Al-Zawahiri je želio pokazati ljudsku stranu Bin Ladena. Opisao je vrlo osjećajnog čovjeka koji je plakao kada su njegovi prijatelji izgubili člana obitelji te ostao blizak s djecom iako je vodio međunarodni "sveti rat".

Pročitajte više