Steinmeier upozorio Rusiju da ne pogoršava stanje u Ukrajini

Foto: FAH

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je Rusiju da se suzdrži od daljnjeg rasplamsavanja ukrajinskog sukoba i dodao da bi pobunjenički napad na lučki grad Mariupolj bio očito kršenje sporazuma o prekidu vatre.

Ukrajinska vojska optužuje Rusiju za slanje dodatnih tenkova i vojnika pobunjenicima u grad Novoazovsk na Azovskome moru, pedeset kilometara istočno od Mariupolja.

Tijekom posjeta Keniji Steinmeier je u Nairobiju novinarima rekao da iz Ukrajine stižu "nepouzdane poruke" i da vijest o separatističkome napredovanju prema Mariupolju još nije potvrđena.

Steinmeier je najavio da će o stanju u Ukrajini na sastanku u Parizu u utorak razgovarati s kolegama iz Francuske, Rusije i Ukrajine.

U intervjuu koji će njemački dnevnik Bild objaviti sutra ministar vanjskih poslova rekao je: "Napredovanje prema Mariupolju bilo bi očito kršenje sporazuma (iz Minska)".

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u petak mogućnost novih sankcija Rusiji bude li kršen sporazum o prekidu vatre koji je prihvaćen pod međunarodnim pokroviteljstvom.

Pročitajte više