"Šteta i trošak građanima, a profit građevinskom lobiju": Sa HE Omblom "tempiraju buduću katastrofu"

PREDSTAVNICI udruga Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatska, Pravo na grad i inicijative Srđ je naš danas su zajedničkim snagama na konferenciji za novinare uputili zahtjev Vladi da konačno odustane od gradnje podzemne hidroelektrane na rijeci Ombli.

Saša Šegrt iz TI Hrvatska je podsjetila da je prije mjesec dana javno objavljeno da su čak tri od četiri nezavisna stručnjaka rekla da studiju utjecaja na okoliš za Omblu treba odbaciti. "Nakon toga je uslijedila burna reakcija prvog potpredsjednika Vlade koji je unatoč mišljenju neovisnih stručnjaka izjavio da 'Ombla ide dalje', usuđujući se nametati svoju volju, obezvrjeđivati cijeli proces stručne revizije i prejudicirati odluku Vlade", kazala je Šegrt podsjećajući na riječi Radimira Čačića i njegov pritisak da se nastavi sumnjiv projekt.

Zašto se od javnosti skrivaju rezultati revizije Studije utjecaja na okoliš?

Vanja Škorić iz GONG-a je ocijenila neprihvatljivom činjenicu da institucije ne žele objaviti rezultate revizije Studije utjecaja na okoliš. Smatra da se time krši Arhuška konvencija i Zakon o pravu na pristup informacijama. "I HEP taji podatke jer ne žele objaviti studiju o financijskoj isplativosti projekta. Verzija koja je “iscurila” u javnost pokazuje kako je HE Ombla neisplativi i visokorizičan projekt. Ni Ministarstvo okoliša još nije odgovorilo na zahtjev za dostavom studije o isplativosti projekta, poslali smo žalbu radi šutnje administracija", kazala je Škorić.


Stručnjak za krš i predstavnik inicijative "Srđ je naš" dr. sc. Ivo Lučić objasnio je da je projekt Ombla primjer kršenja procedura sudjelovanja javnosti i uvažavanje mišljenja struke. Podsjetio je da je Studija utjecaja na okoliš za Omblu napravljena 1998. godine, kada su standardi zaštite okoliša bili znatno niži nego danas. Tvrdi kako je u njezinoj izradi bilo i propusta u postupku, kao što je eliminiranje prof. dr. Ognjena Bonaccija iz Stručne komisije za procjenu studije. Ne treba niti spominjati da je Bonacci imao niz primjedbi na sadržaj studije pa vjerojatno u tome leži ključ njegove "eliminacije".

"Povećava se opasnost od potresa, a Dubrovnik je u rizičnoj zoni"

Upozorava da su u toj Studiji falsificirani temeljni podaci na kojima počiva procjena utjecaja. "Očigledan primjer je lažiranje podataka o ugroženim životinjskim vrstama, pa studija najbogatije područje u svijetu i dio buduće europske mreže zaštićenih područja - Natura 2000, proglašava potpuno jalovim", kazao je Lučić te dodao kako je to krivotvorenje prirodnog stanja, koje urušava sami smisao studije. Upitao se hoće li se ova vlast napokon distancirati od "koruptivne prakse prošle vlasti", a ne je nastavljati. Upozorio je da je ispitano tek jedan posto podzemlja Omble i da nitko ne zna što se može dogoditi u tom iznimno razvijenom kršu.

"Znanstveno je dokazano da akumulacije hidroelektrana povećavaju opasnost od potresa, a Dubrovnik je u visoko rizičnoj zoni što se tiče potresa", rekao je Lučić i dodao da razumije strah oko 15 tisuća stanovnika Mokošice i Rijeke Dubrovačke pa i samog Dubrovnika jer se "iznad njihovih glava, i to njihovim novcima, tempira buduća katastrofa". Teodor Celakoski je kazao da smo postali žrtve "slijepog investicionizma" dok Vlada postaje eksponent građevinskog lobija. Naveo je kako će se izgraditi ogromna brana od 130 metara u špilji iz koje se vodom opskrbljuje cijeli Dubrovnik te ponovio sumnje da je jedna od skrivenih svrha ovog projekta opskrba vodom golf terena i vila na platou Srđa.

"Jesmo za investicije, ali nismo za devastacije"

"Mi jesmo za investicije, ali nismo za devastacije", kazala je Jagoda Munić iz Zelene akcije te dodala kako je izgradnja HE Omble devastacija zato što je "nelegalna, neekološka i neisplativa". Tvrdi da će štetu i trošak snositi građani, dok će profit stjecati graditelji brane, odnosno građevinski lobi, i prodavači vode. 

Pročitajte više