Štetni ugovori: Kome će odgovarati Mladen Bajić i DORH što su dopustili Spaladium arenu i Standu?

Foto: Index

KOME ĆE odgovarati Mladen Bajić i DORH što su dali suglasnost na promašaje stoljeća u Splitu, trampu s Kerumom za Standu i gradnju Spaladium arene?! Ako Državno odvjetništvo ne pokrene kazneni postupak, nema ga tko pokrenuti tako da nitko neće odgovarati za milijarde štete u državnoj blagajni!

Miljenić: Standa je neprimjerena potrebama Općinskog suda

Nesporno je da je Standa promašaj. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je prije dva dana u Splitu kako je zgrada neuvjetna i da ne odgovara potrebama Općinskog suda u Splitu. A baš zbog toga, prije 10 godina je ministrica Vesna Škare Ožbolt napravila zamjenu s Kerumom. On je dobio Perisku i par milijuna s kojima je došao do Koteksa, tvrtke s kojom je, u velikom dijelu, izvukao Kerum d.o.o. iz predstečajne nagodbe s 300 milijuna kuna priznate tražbine.

S druge strane, Standa i dan danas stoji zatvorena, bez ikakve šanse da se ikada privede svrsi i da u nju useli Općinski sud.

Baldasar: Ili nova zgrada u susjedstvu ili rušenje Stande

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar danas je novinarima otkrio da postoje dvije solucije za splitski Općinski sud koji se već sedam godina nalazi u vojarni Sveti križ na Dračevcu, u potpuno neuvjetnom prostoru.

"Prva je da se na Trgu hrvatske bratske zajednice podigne zgrada u kojoj bi se smjestio sud i Državno odvjetništvo, a druga da se Standa sruši i na njenom mjestu napravi nova zgrada", kazao je danas Ivo Baldasar koji se prije dva dana sastao s Miljenićem te su ručali u zatvoru na Bilicama. Najviše se razgovaralo upravo o problemu smještaja Općinskog suda.

A tog problema ne bi ni bilo da su DORH, Bajić i Škare Ožbolt postupali po zakonu. A očito nisu, čim se ovako nešto dogodilo.

"Bivša ministrica očito nije radila ekspertizu", kazao je Baldasar.

Bajić i Škare Ožbolt u zaštiti krupnog Kerumovog kapitala

Apsurd je ovo da ne može biti veći. Nakon pustih milijuna danih Kerumu, sada se razmišlja o rušenju Stande i gradnji nove zgrade ili, pak, još većoj bizarnosti, da se u neposrednom susjedstvu podigne nova Palača pravde pored postojeće. Standu mogu konzervirati kao jasan pokazatelj što su glavni državni odvjetnik i njegova služba bili spremni napraviti u korist krupnog (Kerumovog) kapitala, a na štetu građana Republike Hrvatske, a što je upravo suprotno elementarnoj zadaći DORH-a da brine o zakonitosti i štiti interese države, tj. njezinih građana. 

Milijarda štete na Spaladium areni 

Još je gore sa Spaladium Arenom. I tu se dala suglasnost, i to za dvoranu koja košta nevjerojatnih milijardu kuna. Kao da to nije bilo dovoljno, još se pogodovalo konzorciju kojem se počelo plaćati prije no što je ispunio ugovor o gradnji poslovnog tornja bez kojeg cijela financijska konstrukcija Spaladium centra nema smisla.

Bajić kao nešto istražuje po tom pitanju već četiri godine, ali nije uspio naći nikakve protuzakonitosti. Ni neće. Jer je bio suglasan. A za to bi ipak trebao odgovarati jer je pričinjena šteta epskih razmjera. Tko će ga privesti, tko će otvoriti istragu, saslušati osumnjičene i svjedoke? DORH nije nadležan za progon svog donedavnog šefa, a ni USKOK. Tko bi se onda trebao pozabaviti tim poslom?

Pročitajte više