Stier: Nećete se koristiti Europskim parlamentom kako biste hrvatske građane proglasili homofobnima

Foto: Hina

EUROPSKI parlament u ponedjeljak je usvojio izvještaj o homofobiji i spolnoj i rodnoj diskriminaciji, a zastupnici HDZ-a glasali su protiv, objavio je hrvatski europarlamentarac iz HDZ-a Davor Stier koji kaže kako se u Europskome parlamentu "neće promijeniti hrvatski ustav", a kako se zapravo radi o ideološkoj raspravi uoči europskih izbora.

U raspravi o izvješću Ulrike Lunacek "Homofobija i diskriminacija na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta", španjolski zastupnik iz grupe zelenih Inaki Irazabalbeitia Fernandez rekao je kako su Hrvatska i Portugal svojim ustavnim definicijama braka zanijekale prava homoseksualnih osoba, a Stier je odgovorio: "Nećete se koristiti Europskim parlamentom kako biste hrvatske građane proglasili homofobnima, ili kako biste mijenjali hrvatski ustav", kaže se u Stieovu priopćenju.

Po Stierovim riječima, u kritiziranju hrvatskoga referenduma možda se i ne radi o zaštiti osobnih sloboda, nego o otvaranju ideoloških sukoba uoči europskih izbora. "Kad čujem kolegu iz Španjolske kako kritizira referendum u Hrvatskoj u kojoj je dvije trećine građana koji su na nj izašli glasovalo za takvu ustavnu definiciju braka, doista se pitam koja je namjera ove rasprave. Je li svrha uistinu zaštita osobnih sloboda ili možda ipak otvaranje ideoloških sukoba prije izbora za Europski parlament", rekao je Stier tijekom rasprave o izvješću.

"Nećete preko Europskog parlamenta promijeniti ustavnu definiciju braka u Hrvatskoj koja nije ugrozila ničija prava", rekao je Stier koji drži kako takvim raspravama nije mjesto u Europskom parlamentu "jer je njegova uloga zaštita prava, a ne i promicanje rodne ideologije".

Hrvatska zastupnica SDP-a Biljana Borzan rekla je kako su LGBTI osobe svakodnevno diskriminirane i zlostavljane. Unatoč tomu što su je "građani zasipali mailovima protiv izvješća jer nudimo dodatna prava" LGBTI osobama, ona je izvješće poduprla jer ono "samo nastoji osigurati zaštitu temeljnih ljudskih prava LGBTI osoba koje su diskriminirane i zlostavljane u svojim svakodnevnim aktivnostima, a svaka četvrta je i fizički napadnuta".

"Stav da smo svi dužni osigurati ravnopravnost svih članova svoje zajednice uči se u obitelji, zajednici i školi", rekla je i dodala kako je "pozitivan primjer" što se "odnedavna u Hrvatskoj provodi program građanskog odgoja i obrazovanja".

"Učenici kažu kako su kroz njega postali svjesniji prava i odgovornosti koje imaju u svojoj zajednici", rekla je SDP-ova zastupnica.

Pročitajte više