Što Milanović može dobiti za Hrvatsku od američkih IT divova koji provode masovna otpuštanja?

Foto: Hina

SKORAŠNJA američka turneja premijera Zorana Milanovića i njegove svite, koju Vladina glasila nazivaju "odlaskom po posao stoljeća", a koja obuhvaća obilazak pet velikih američkih informacijsko tehnoloških kompanija - Cisca, IBM-a, Microsofta, Oraclea i Hewlett-Packarda (HP), dobiva još jednu tragikomičnu dimenziju sagledaju li se posljednji poslovni potezi tih kompanija, iz kojih je jasno da im ulaganje ili otvaranje centara s velikim brojem zaposlenih u jednoj maloj i njima nevažnoj Hrvatskoj - nije ni nakraj pameti.

> Milanović na novoj turneji: Krajem rujna sa svitom putuje u San Francisco, New York i Seattle

> "Milanovićev posjet tehnološkim divovima je tragikomičan, informatičari bježe iz Hrvatske"

> Milanović o američkoj turneji: Važno je da nas primijete, ne idem tamo da se vratim s vrećom novaca

Cisco reže 6.000 radnih mjesta

Iz kompanije Cisco nedavno je najavljeno rezanje 6.000 radnih mjesta, što je 8 posto njihove radne snage diljem svijeta. Iz kompanije to mini restrukturiranje pojašnjavaju željom da se smanje troškovi, a novac ušteđen rezanjem radne snage investira u njihove rastuće segmente. Riječ je o novom velikom valu otpuštanja nakon što su 2011. godine srezali 11.000 radnih mjesta te 2013. godine još 4.000.

Masovna otpuštanja i u IBM-u

Tehnološki div IBM je početkom godine najavio rezanje 13.000 radnih mjesta u 2014. godini, da bi tijekom kolovoza suočeni s ne baš sjajnim poslovnim rezultatima ostvarenima u ovoj godini, najavljenu brojku povećali na čak 15.000.

Microsoftovo "povijesno" otpuštanje

U drugoj polovici srpnja ove godine Microsoft je najavio otpuštanje 18.000 stalno zaposlenih radnika, odnosno 14 posto svoje radne snage. Najveći val otpuštanja u povijesti kompanije povezan je s preuzimanjem Nokije, na koju se odnosi čak 12.500 od spomenutih 18.000 srezanih radnih mjesta. No, to nije sve, Microsoft je najavio i otkaze tisućama onih koji su radili na privremenim ugovorima.

HP-ovi rezovi: U 4 godine 50.000 radnih mjesta manje

"Stari div Silikonske doline", Hewlett-Packard, prvo je u 2012. godini otpustio 27.000 radnika, potom je brojka narasla do 34.000 u ovoj godini, nakon čega je najavljeno otpuštanje dodatnih 11.000 do 16.000 radnika. Plan je kraj ove godine dočekati s ukupno 41.000 radnika manje, a ostatak će biti otpušten do kraja 2015. I HP se na masovna otpuštanja odlučio kako bi uštedjeli za reinvestiranje u istraživanje i razvoj.

IT je sektor budućnosti, čemu onda rezovi?

Unatoč tome što se svijet polako izdiže iz ralja globalne gospodarske krize, a IT je gospodarski sektor budućnosti, mnogi tehnološki divovi i dalje provode masovna rezanja broja radnih mjesta.

Razlog tome leži u činjenici da se sve kompanije trude minimizirati gubitke i troškove, a maksimizirati ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi zadržali svoje vodeće pozicije na tržištu te kako bi držali korak s konkurencijom.

Pravovremena restrukturiranja, dugoročna planiranja te pametno poslovanje odrednice su zahvaljujući kojima spomenute kompanije i jesu godinama u samom svjetskom vrhu.

Iako je riječ o masovnim otpuštanjima u IT sektoru, ne odnose se nužno na IT djelatnike i stručnjake. Štoviše, oni čine manjinu, a prva na popisima za "rezove" je suvišna birokracija, koja je jedan od najvećih generatora gubitaka.

"Uhljebi, drž'te gaće"

Upravo to je inspiriralo Lucijana Carića, osnivača tvrtke Qubis i jednog od vodećih računalnih stručnjak za zaštitu i sigurnost računalnih sustava, da se na svom Facebook profilu javno našali na račun državnih uhljeba i Milanovićeve ekspedicije u Ameriku. Naime, Hrvatska nikako da smanji preglomazni javni sektor, suvišne birokrate i uhljebe, pa se Carić našalio kako možda Milanović ide u SAD naučiti kako se rješava tih viškova.

"Stop the press! Pravi razlog Zokinog posjeta Americi i njihovim tehnološkim divovima je otkriven! Uhljebi, drž'te gaće!!! Samo ove godine tehnološki divovi kojima ide u posjetu otpustit će 50.000 ljudi, a sam HP u zadnjih nekoliko godina otpustio je toliko. Ukupna cifra za zadnjih nekoliko godina vjerojatno je puno veća od 100.000 ljudi. Jedino nisam našao da Oracle otpušta u većem broju...", napisao je Carić.

Pročitajte više