Što je glavni državni odvjetnik radio ´92: Bungur traži obnovu Lore i saslušanje Mladena Bajića

Foto: Index

VINKO BURAZER, odvjetnik Emilija Bungura, jednog od vojnih policajaca pravomoćno osuđenih za ratni zločin u Lori, podnio je splitskom Županijskom sudu zahtjev za obnovom postupka, odnosno, novo suđenje. Odvjetnik Burazer već je jednom bez uspjeha tražio obnovu postupka, no sada drži da ima nove dokaze koji bi Bungura trebali osloboditi nezakonite optužbe. Bungur je inače već sedam godina u bijegu.  

Civili, policajci i Bajić

Burazer traži novo suđenje zbog čitavog niza okolnosti. Za početak smatra da su Bungur i ostali osuđeni prema Osnovnom krivičnom zakonu RH, premda nije donijet u proceduri prema ovlasti iz Ustava RH.

Zanimljivo je i što Burazer upozorava na ulogu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je u doba kada su počinjeni zločini u Lori bio zamjenik vojnog tužitelja, i to baš onaj koji je vršio progon civila koji su završili u vojno-istražnom zatvora zbog sumnje u oružanu pobunu protiv RH. Upravo su ti civili deset godina kasnije postali žrtve u optužnici koju je Bajić podigao protiv vojnih policajaca, među ostalim i Bungurom. U zahtjevu za obnovom postupka, odvjetnik Burazer predlaže da se Bajić ispita na te okolnosti.

Krivotvoreni zapisnik iz Lore?

Drži da bi trebalo saslušati i Boška Jurišića, tadašnjeg suca koji je radio očevid u Lori, i to na okolnosti sastavljanja zapisnika koji je, drži, odvjetnik Burazer, krivotvoren jer na njemu nisu potpisane službene osobe sa očevida osim Jurišića. 

"Osuđeni stražari kažnjeni su za počinjeni ratni zločin jer da su kršili međunarodno pravo prema civilnim osobama pritvorenim u VIC Lora polovinom lipnja 1992. godine. Isti tužitelj, Mladen Bajić, podnio je zahtjev za određivanje pritvora te 11. rujna 1992. godine optužio grupu od 29 terorista. Deset godina kasnije isti tužitelj Mladen Bajić teroriste prikazuje kao civilne žrtve, a oni su pritvoreni u VIC Lora baš na njegov zahtjev u lipnju 1992. godine. Sudac Vojnog suda Boško Jurišić donio je rješenje o provođenju istrage 12. lipnja 1992. godine upravo na zahtjev Mladena Bajića", navodi odvjetnik Burazer činjenice o kojima je i Index pisao.

Nisu ni prigovorili optužnici?!

Odvjetnik Burazer smatra da su Bunguru i ostalima uskraćena prava na obranu jer u dva kaznena postupka za Loru obrana nije dala prigovor na optužnicu temeljem koje su vojni policajci pravomoćno osuđeni. Dogovorom 11 branitelja osam optuženih stražara i Državnog odvjetništva, branitelji su se u ime svojih branjenika odrekli prava na podnošenje prigovora na optužnicu i podnošenje žalbi na rješenje o pritvoru, ističe odvjetnik Burazer. Drži da je ovo nezabilježen slučaj teškog kršenja ljudskih prava okrivljenika za najteže djelo, tj. ratni zločin. Kako doznajemo od branitelja, učinili su tako jer je sve bilo dogovoreno za brzi početak suđenja.

U zahtjevu za obnovom postupka Burazer navodi i da je zataškano kako su se u Lori obračunavali pripadnici neprijateljskih formacija koji su imali različite poglede na sukob s Hrvatima.

Pročitajte više