Stotinjak mrtvih i ranjenih u napadu u muslimanskoj regiji na sjeverozapadu Kine

Foto: Wikipedia

U SUKOBIMA u ponedjeljak u Xinjiangu, muslimanskoj regiji na sjeverozapadu Kine, zabilježeno je "stotinjak" mrtvih i ranjenih, priopćio je Svjetski ujgurski kongres, organizacija za zaštitu prava Ujgura.

Skupina napadača "naoružana noževima" napala je u ponedjeljak ujutro policijsku postaju i vladine zgrade na području Shachea ili Yarkanda kako ga nazivaju Ujguri, javila je u utorak navečer kineska novinska agencija.

Policija je ubila desetke terorista, navodi Xinhua, nazvavši taj napad "organiziranim i smišljenim" terorističkim činom čija je svrha destabilizacija stanja u regiji i širenje straha i netrpeljivosti.

"U sukobima je poginulo i ranjeno stotinjak ljudi", rekao je u srijedu Dilxat Raxit, glasnogovornik Svjetskog ujgurskog kongresa, organizacije sa sjedištem u Njemačkoj, pozivajući se na lokalne izvore.

Po njegovim riječima, nasilje je izbilo kada su Ujguri "pružili otpor ekstremnom policijskom ponašanju i oružanoj represiji koja je rezultirala smrću i ranjavanjem na obje strane".

Pročitajte više