Stožer: Srpske organizacije bez osjećaja za žrtve velikosrpske agresije

Foto: Hina

STOŽER za obranu hrvatskog Vukovara prozvao je danas srpske organizacije, koje su učestalo skidanje dvojezičnih ploča ocijenile oduzimanjem prava Srba na svoje pismo, da su pokazale kako nemaju osjećaja i ljudske odgovornosti prema žrtvama koje su, kažu u Stožeru, njihovi sunarodnjaci počinili nad Hrvatima tijekom velikosrpske agresije.

"Potpisnici priopćenja su nedvojbeno pokazali da nemaju nikakvoga trunka empatije i dobrohotnosti prema žrtvama ratnih zločina koji su njihovi sunarodnjaci počinili nad Hrvatima i drugima tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, a osobito prema tolikim nevinim žrtvama Vukovara", poručuju iz Stožera u priopćenju.

Reagiraju time na nedavno priopćenje Srpskog narodnog vijeća, saborskog Kluba SDSS-a, Zajedničkog vijeća općina, Srspkog kulturnog društva "Prosvjeta" i Srpskog privrednog društva "Privrednik", koji su skidanje dvojezičnih ploča ocijenili nasiljem prema ćiriličnom pismu. Upozorili su da se u Hrvatskoj stvara atmosfera u kojoj se Srbima oduzima pravo na njihovo pismo.

U Stožeru pak ističu kako izvor prijepora oko uvođenja dvojezičnosti nije u poštivanju prava bilo koje nacionalne manjine, "nego u neoborivoj činjenici da se za ostvarivanje prava na službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru nisu stekli zakonski uvjeti, a da hrvatska vlada protuzakonito vrši nasilje nad jednim gradom i njegovim stanovnicima".

To, ocjenujuju, znači da se u Vukovaru ne provodi 'nasilje prema ćiriličnom pismu', a onda posljedično i prema pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj, nego se provodi nasilje nad žrtvom i mučeništvom Vukovara, "u kojemu sada udjela, izgleda, imaju i potpisnici ovoga priopćenja".

"Sadržaj priopćenja ukazuje da njegovi potpisnici nemaju nikakvoga razumijevanja, a onda niti osjećaja političke, moralne i nadasve ljudske odgovornosti prema patnjama koje su njihovi sunarodnjaci izazvali nevinim ljudima. To znači da potpuno ignoriraju i ne priznaju povijesnu činjenicu da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija, da je nad Vukovarom i njegovim stanovnicima i hrvatskim braniteljima izvršen ratni zločin s jasno vidljivim obrisima genocida, da se ne žele niti jednim svojim činom ili riječju ispričati hrvatskom narodu za počinjene zločine, što se, nažalost, teško može razumjeti, a još teže opravdati", kažu u Stožeru.

Spomenutim srpskim organizacijama zamjeraju i da pozivaju na zabranu javnog govora svima koji se ne slažu s njihovim stavovima, pitajući se znači li to da Hrvatska "iznova treba potonuti u višedesetljetnu 'hrvatsku šutnju', koju su prekinuli hrvatski branitelji 1990-ih". "Potpisnici priopćenja očito smatraju da imaju ekskluzivno pravo samo na svoju 'istinu', druge ih ne zanimaju, a osobito ih ne zanimaju žrtve i stradalnici", tvrde u Stožeru.

Dodaju kako su srpske organizacije, ako su htjele iznijeti zajednički stav o dvojezičnosti u Vukovaru, imale priliku pokazati razumjevanje žrtava i njihove patnje, želju za stvaranje ozračja dijaloga, snošljivosti, međuljudskog i međunacionalnog razumijevanja i pomirenja. Mogle su, smatraju, potvrditi svoju spremnost da učine sve kako bi se razriješila sudbina svih nestalih osoba, otkrili i procesuirali zločinci.

Imale su, ističu, priliku i odreći se "velikosrpskih ideja i pretenzija te da na taj način Hrvatsku razumiju, prihvate i vole kao svoju domovinu". "To su, nažalost, propustili, pa ne možemo ovo priopćenje ocijeniti nikako drugačije nego kao jeftin, demagoški pamflet koji je izravno u funkciji nove 'srbizacije' Vukovara i Hrvatske", zaključuje Stožer u priopćenju.

Pročitajte više