Stožer pozvao Milanovića na novi sastanak, novinare tražili da ugase kamere i isključe mikrofone

Foto: Hina

STOŽER za obranu hrvatskog Vukovara izvijestio je danas da će razgovori s hrvatskom vladom biti nastavljeni 24. listopada u Zagrebu u proširenom sastavu izaslanstva te da se očekuje i nazočnost predsjednika države.

"Razgovori između Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i Vlade RH bit će nastavljeni 24. listopada u Zagrebu i to u proširenom sastavu, te se uz članove Stožera i predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića očekuje i nazočnost predsjednika Republike, ministara u vladi, saborskih zastupnika i drugih zainteresiranih", rečeno je na konferenciji za novinare Stožera u Vukovaru koju su novinari napustili nakon što im je prije postavljanja pitanja zatraženo da ugase kamere i mikrofone.

Upućen je i poziv premijeru Milanoviću da se i prije 24. listopada još jednom sastane sa Stožerom kako bi se razgovaralo o zahtjevima Stožera, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić.

Vladi je ujedno poručeno da mora poštivati članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te članak 16. Ustava RH, a popis stanovništva Grada Vukovara iz 2011. godine ocijenjen "nerealnim i falsificiranim".

Tražili od novinara da ugase kamere i isključe mikrofone

Kada su novinari, nakon što je Josić pročitao zaključke Stožera, pokušali postaviti pitanja, zamoljeni su da ugase kamere i isključe mikrofone, a na to su novinari napustili prostoriju.


Nakon razgovora premijera Zorana Milanovića sa 17 članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u četvrtak navečer u Vukovaru dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče na nekoliko državnih ustanova kao i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča te nastavak razgovora čime je ispunjen dio zahtjeva Stožera. Premijer Milanović rekao je da ploče ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svatko odnositi na vlastitu odgovornost.

Stožer od Vlade RH zahtijeva i hitno obustavljanje svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja i civila osumnjičenih za skidanje ploča te djelatnika MUP-a. Tražimo donošenje odluke o uvođenju moratorija na primjenu Zakona o nacionalnim manjinama do provedbe sljedećeg popisa stanovništva u kojoj će sudjelovati i članovi braniteljsko-stradalničke populacije - članovi udruga koje se nalaze kao sastavni dio Stožera te članovi određene komisije Europske unije, navodi se u zahtjevima koje je novinarima podijelio član Stožera Željko Maršić.

Također se traži da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta te usklađivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s europskim standardima, a po kojima bi se taj zakon primjenjivao kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom području veća od 50 posto.

Traži se i izvješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima Vukovara 1991. godine te podizanje optužnice protiv agresorske vojske JNA za prekomjerno granatiranje Vukovara. Zahtijeva se i da se pokrenu postupci radi pronalaženja nestalih osoba na širem području Vukovara i u Republici Hrvatskoj te u Srbiji.

Milanović ne može na sastanak jer ide u Bruxelles

Služba za odnose s javnošću Vlade reagirala je na poziv Stožera na novi sastanak koji bi se trebao održati 24. listopada. Upozoravaju kako se u Bruxellesu održava sjednica Europskog vijeća pa predsjednik Vlade nije u mogućnosti sudjelovati najavnoj raspravi koju organizira SOHV u četvrtak u Europskom domu.

Potvrdili su kako je u Vukovaru dogovoreno da će biti još sastanaka, no kažu kako točan termin nije dogovoren.

Pročitajte više