Stradao u lavini prije 39 godina: Na Kavkazu pronađeno tijelo hrvatskog alpinista Nenada Čulića?

Foto: Arhivske fotografije iz fotoaparata Urse Vrdoljaka pronađenog neposredno nakon nesreće, snimljene na putu do podnožja stijene, HGSS

NA KAVKAZU u ledu pronađeno je tijelo za koje se pretpostavlja da pripada davno stradalom hrvatskom gorskom spašavatelju i alpinistu Nenadu Čuliću, javlja HGSS.


Nenad Čulić je, zajedno s još trojicom hrvatskih alpinista, stradao prije punih 39 godina u ledenoj lavini pod Križom Ušbe na Kavkazu. Dvojica alpinista, Ante Bedalov i Urso Vrdoljak, pronađeni su odmah, dok su Viktor Tabaković i Nenad Čulić ostali duboko pod ledenim nanosima. Sva četvorica bili su pripadnici HGSS-a i to je najveća tragedija hrvatskog alpinizma u povijesti.



Podsjetimo da su prošle godine HGSS i Hrvatski planinarski savez organizirali potražnu ekspediciju s ciljem potrage za davno stradalim alpinistima. U pretrazi prostranog ledenjaka pod stijenom, četvero hrvatskih spasioca uspjeli su pronaći čak tri tijela na ledenjaku, te ih dopremili ih u dolinu. Tada su uzeti uzorci za DNA analizu koja je vršena u KBC Split, pod vodstvom dr. Šimuna Anđelinovića kojom je nepobitno utvrđeno da je tada pronađen hrvatski alpinist Viktor Tabaković, čije je tijelo naknadno preneseno u Hrvatsku. Ostala dva tijela pripadaju neidentificiranim alpinistima i ona su sahranjena u selu Mestiji pod Užbom. HGSS-ovci su tada pretražili sve što je bilo vidljivo na ogromnom prostoru ledenjaka, no tijelo Nenada Čulića tada nije pronađeno. Ova akcija izazvala je veliku pažnju u Gruziji i isticana kao primjer ustrajnosti u potrazi za kolegama i prijateljima, ali i stručne svjetske spasilačke javnosti jer je prezentirana na svjetskom kongresu spasilačke asocijacije.

Analizom kretanja ledenjaka i položajem tada pronađenih predmeta i tijela Viktora Tabakovića HGSS je zaključio da se tijelo Nenada Čulića vjerojatno nalazi u dubljim slojevima leda, te da je za očekivati da uslijed topljenja ledenjaka i ono uskoro pojavi na površini. S kolegama gruzijskim alpinistima s tog području dogovoreno je da oni periodično pretraže ledenjak, te da o eventualnim nalazima obavijeste Hrvatsku gorsku službu spašavanja. To je prije nekoliko dana rezultiralo pronalaskom tijela i dijelova opreme za koje se gotovo sa sigurnošću može govoriti da se radi o Nenadu Čuliću. Tijelo je već spušteno u dolinu, a HGSS je u stalnom kontaktu sa gruzijskim vlastima, kako bi se ubrzao postupak konačne identifikacije i procedure kako bi zaslužnog kolegu koji je smrtno stradao još prije 39 godina, vratiti kući i dostojno mu se odužiti za ono što je učinio za GSS i hrvatski alpinizam.

Nenad Čulić bio je jedan od najiskusnijih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog doba, uzor i učitelj koji je odgojio je mnoge gorske spašavatelje. Alpinizmom i spašavanjem se počeo baviti vrlo mlad, a u trenutku pogibije imao je samo 25 godina i zadivljujuću spasilačku karijeru. Bio je instruktor i pročelnik GSS-a, pročelnik alpinističkog odsjeka, predsjednik HPD Mosor, sudionik prvih hrvatskih alpinističkih ekspedicija i osvajač mnogih teških stijena i vrhova. Njegovi prijatelji, kolege i obitelj ni nakon gotovo 40 godina nisu prestali tragati za njim, posebno kada bi se pojavile indicije ili neki novi tragovi. Ovom prilikom HGSS, Hrvatski planinarski savez i obitelj izražava veliku zahvalnost vlasti Gruzije.

Pročitajte više