Strani agenti više nisu dobrodošli: Ruske vlasti protjerale organizaciju USAID iz zemlje

AMERIČKA organizacija za međunarodni razvoj (USAID) danas je objavila kako će zatvoriti svoje urede u Moskvi, sljedeći naredbe ruskih vlasti.

USAID tvrdi kako su joj ruske vlasti dale rok do 1. listopada da zatvore svoju misiju i prekinu sa svim operacijama na teritoriju Rusiju. USAID je u Rusiji djelovala dva desetljeća i potrošila skoro tri milijarde dolara na razne programe.

Međutim, ruske vlasti očito smatraju kako ti programi zapravo služe za destabilizaciju zemlje. Kremlj je u zadnjih godinu dana postao posebno oprezan kada su u pitanju nevladine organizacije, zbog čega je izdan i zakon prema kojem one moraju biti registrirane kao strani agenti, ukoliko se financiraju iz stranih zemalja. Vlasti, naime, smatraju kako nevladine organizacije zapravo djeluju kao agenti stranih zemalja u Rusiji i tamo potiču mase na prosvjede.

Vladimir Putin je početkom godine kazao kako su velike demonstracije protiv njegovog izbora za predsjednika organizirale upravo strane nevladine organizacije. Očekuje se kako će osim USAID-a ubrzo "nogu" dobiti i Golos, organizacija koja je razotkrila brojne slučajeve izborne prevare.

Pročitajte više