Strani mediji o podmićivanju tristotinjak hrvatskih liječnika: "Hrvatsko zdravstvo moglo bi se urušiti"

Screenshot: BBC, AFP, Reuters, Novinite

KRAJEM prošlog tjedna podignuta je optužnica protiv tristotinjak hrvatskih liječnika i zaposlenika farmaceutske tvrtke Farmal zbog primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Takav korupcijski skandal odjeknuo je i u stranim agencijama. Tako su Hrvatsku (opet u korupcijskom skandalu) spomenuli BBC, AFP, Reuters, Novinite i brojni drugi mediji.

Uglavnom svi donose priopćenje objavljeno na stranicama Državno odvjetništvo te pojašnjavaju kako se radi o najopsežnijoj optužnici od hrvatske neovisnosti. BBC piše i kako bi ovaj skandal mogao urušiti hrvatsko zdravstvo.

Podsjetimo, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 364 hrvatska državljanina i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, objavljeno je na službenoj stranici Državnog odvjetništva. 

Kako doznajemo na listi je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika farmaceutske tvrtke Farmal i Farmala kao pravne osobe,

Riječ je policijskoj akciji kodnog imena "Hipokrat",  kada je prije godinu dana USKOK u suradnji s DORH-om, izveo akciju privođenja čelnika ludbreške farmaceutske tvrtke Farmal i više liječnika opće prakse. Liječnici su privedeni zbog sumnje na davanje i primanje mita. Farmaceutska kuća je dogovorila da će kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće. 

Većem broju liječnika i ljekarnika davali su novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

Pročitajte više