Stranka ZA GRAD poziva Dubrovčane: Izađite na referendum, odlučite o svojoj budućnosti!

Foto: ZA GRAD

ZAGREBAČKA stranka ZA GRAD pozvala je Dubrovčane da izađu na referendum o projektu golfa na Srđu, koji se održava u nedjelju.

"Participacija građana u procesima političkog odlučivanja jedan je od temelja Stranke ZA GRAD. Raspisivanje prvog referenduma za kojeg su se svojim potpisima izborili građanke i građani vidimo kao pokazatelj želje i potrebe građana da zajednički odlučuju o sudbini svoje zajednice. S obzirom na to najiskrenije pozdravljamo i podržavamo borbu Dubrovčana i Dubrovkinja protiv partitokratskog sistema odlučivanja u kojem se glasovi građana konstantno zanemaruju", poručuju iz stranke ZA GRAD.

No, također naglašavaju da su referendumi o pojedinim projektima, dugoročno gledajući ogroman trošak te su nepraktični za provođenje. "U sustavu dvosmjerne komunikacije vlasti, javne uprave, stručnjaka te samih građana, naše je stajalište, institucija referenduma postaje nepotrebna. Da su gradske vlasti Dubrovnika od početka surađivale s građanima u ostvarivanju vizije Grada, projekt na Srđu ne bi bio predmetom kontroverzi te točkom polarizacije između građana i političara zaduženih da zastupaju njihove interese", smatra stranka ZA GRAD.

"Potrebno je više raditi na tome da se građani slušaju stalno i da se potiče njihovo sudjelovanje u političkim odlukama. U tom slučaju više se neće moći događati ovakve stvari da se projekt golfa na Srđu dogovori iza zatvorenih vrata i onda se građani stavljaju pred gotov čin. Kada bi se održavala stalna komunikacija s građanima, ne bi ni bilo potrebe za referendumom jer je onda jasno što građani žele i kako svi zajedno žele da se grad razvija", izjavila je supredsjednica Stranke Iva Kvakić.

Nedavno istraživanje Economist Intelligence Unit proglasilo je Hrvatsku zemljom manjkave demokracije, s izuzetno problematičnim udjelom političke participacije građana. Prema indeksu demokracije, Hrvatska je naime smještena tek na 50. mjesto, ispod primjerice Čilea, Bocvane i Mađarske.

"U toj perspektivi Stranka ZA GRAD smatra kako je iznimno važno da građani što više sudjeluju u političkim procesima. Referendum o budućnosti Dubrovnika upravo je takva prilika za koju su se izborili sami građani - stoga pozivamo Dubrovčane i Dubrovkinje da tu priliku iskoriste te da na referendum izađu u što većem broju!", poručuju iz stranke ZA GRAD.

Pročitajte više