Strašno stanje u slavonskobrodskom šinteraju: Po nekoliko pasa u strganim kavezima na koje se ozljeđuju

ČITATELJI i ljubitelji životinja iz Slavonskog Broda upozorili su nas na stanje u tamošnjem šinteraju. Kako se može vidjeti na snimkama, psi su u malim boksovima koji se praktički nikada ne otvaraju, hrana i voda im se daju kroz kavez, a žice kaveza su nagrizene i potrgane tako da se psi na njih ozljeđuju. Životinjama hitno treba smještaj.

Posebnu pažnju privukla im je kujica s nekoliko štenaca koja nema prednje šape. Kako piše u pismu čitateljice, kujica i štenci su neuhranjeni, izgladnjeli i u teškom stanju. Takvi su smješteni u boks u kojem je odrasli veliki pas s četiri štenca "i žicom koja i strši na sve strane". Toliko su gladni da jedu fekalije odraslog psa. Veliki pas ima ranu na šapi koja nije sanirana i na koju se skupljaju muhe. Kako piše na Facebook stranci udruge, prije nekoliko dana se jedno štene gotovo utopilo kada je upalo u veliku posudu s vodom. Da se mališan nije uspio sam izvući, uginuo bi jer je zabranjeno otvarati kaveze.

Udruga Victus koja ih obilazi i daje im hranu piše da postoje ukupno tri boksa koja čine "šinteraj". Svi su betonski, sa žičanim vratima. Žice koje su pregrade između boksova potpuno su izgrizene i vire na sve strane pa se psi ozljeđuju na njih i nesmetano prolaze iz boksa u boks, što znači da su često kujice s mužjacima. Vrata boksova se nikada ne otvaraju, osim kada u njih uvode psa. Svakodnevno se, bez obzira na vanjsku temperaturu zraka, ispiru šmrkom i ledenom vodom. Na taj se način zdjelice koje služe samo za vodu gurnu na dno boksa i prevrnu te nemaju svrhu. Hrana se može samo ubaciti kroz žice i to isključivo dehidrirana. Konzerve su zabranjene jer prljaju. Psima se hrana baca na pod – neovisno o tome je li on pun fekalija ili mokar. Niti jedno zrno hrane ne smije se zateći s vanjske strane vrata boksa jer je to strogo zabranjeno, tj. "radnik Komunalca na to poludi i onda ne da više hraniti pse". U boksovima ne postoji ništa na čemu bi psi mogli ležati, niti se povući s vlažnog tla na suho. To također smeta jer stvara dodatnu smetnju u ispiranju vodom. Spavaju i stojećki. Svakodnevno ih napadaju štakori, jer su velike hrpe smeća u neposrednoj blizini te čine idealne uvjete za njihovo razmnožavanje.

Kako pišu, nadležna služba pse ne fotografira i nigdje ne objavljuje da su pronađeni. Nakon 60 dana slijedi eutanazija – svjesno i namjerno usmrćivanje od strane zaduženog veterinara, čije je ime poslovna tajna.

Danas poslijepodne objavljeno je da su članovi udruge uspjeli "doprijeti" do osoba zaduženih za šinteraj i privremeno zbrinuti pse. Hitno im traži trajni smještaj jer se sada nalaze "u poslovnom prostoru s nesusretljivim susjedima".

Pročitajte više