Strava na "psihijatriji": Na radnoj terapiji pacijenti prenose umrle, a starci obavljaju nuždu na čučavcima

Foto: Shutterstock (Ilustracija)

PACIJENTI u Psihijatrijskoj bolnici Lopača moraju prenositi umrle u sklopu svoje radne terapije, a u Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu na Odjelu za demencije, stari i teško pokretni pacijenti obavljaju nuždu na čučavcima.

Šokantni su to podaci iz Izvješća pučke pravobraniteljice koji pokazuje kakva je razina ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama u psihijatrijskim ustanovama, a o kojemu je danas raspravljao saborski Odbor za ljudska prava.

Psihijatrijske bolnice svjedoče o velikim problemima u kojima grca naše zdravstvo. Trošak po danu liječenja po pacijentu na akutnim odjelima iznosi od 405 do 476 kuna, a HZZO je lani plaćao samo 250 kuna.

Zbog manjka novca trpe pacijenti. Sobe su neprimjereno male i pretrpane krevetima, a nedostaje medicinskih sestara, liječnika i ostalih djelatnika.

Osobne stvari u koferu ispod ležaja

Pravobraniteljica Lora Vidović i njezini suradnici i savjetnici, neovisni stručnjaci i predstavnici udruga su, kako bi dobili uvid u stanje sustava, obišli pet psihijatrijskih ustanova - Kliniku za psihijatriju Vrapče, Neuropsihijatrijsku bolnicu “Ivan Barbot” u Popovači, Psihijatrijsku bolnicu Ugljan, Psihijatrijsku bolnicu Lopača i Psihijatrijsku bolnicu Rab. U bolnicama se tijekom njihovog obilaska nalazilo 2107 pacijenata.

U svim ustanovama zaposlenih je manje od propisanog  minimuma, a manjak osoblja posebno je izražen noću. Primjerice, u KP Vrapče na odjelima urgentne psihijatrije i psihogerijatrije, pacijenti koji ne mogu samostalno ili uz pratnju obitelji izaći na svježi zrak, nikad niti ne izlaze, a kao osnovni razlog za nepoštivanje ovog prava navodi se premalo osoblja.

Izvijestili su tako i da u PB Ugljan postoje dvije sobe u kojima se nalazi po 14 pacijentica kojima su kreveti jedan do drugoga. Budući da nema prostora pacijentice nemaju noćne ormariće za osobne stvari pa ih drže u koferima ispod kreveta.

Nepokretni bolesnici bez prostora između kreveta

Na Odjelu psihogerijatrije u KP Vrapče ima 13 soba u kojima su od dva do sedam kreveta. Kreveti, u kojima leži 45 nepokretnih bolesnika, su natrpani jedan uz drugoga pa je osoblju prilaz pacijentu moguć samo s jedne strane.

U Zavodu za forenzičku psihijatriju NPB Popovača, u nekim slučajevima sputavanja pacijenta, djelatnici krevet smjeste u središnji dio hodnika te se tamo, pred ostalim pacijentima, nalazi sputani pacijent koji je najčešće zavezan. Ovakvo postupanje suprotno je pravilniku prema kojem sputani pacijenti ne smiju biti izloženi pogledima drugih pacijenata jer im to može prouzročiti osjećaj manje vrijednosti te predstavljati poniženje.

Kršenje ustavnih i zakonskih prava

U zaključku izvješća Ureda pučke pravobraniteljice o stanju ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama u pet hrvatskih psihijatrijskih bolnica ističe se kako nisu utvrđeni postupci mučenja i nečovječno postupanje prema pacijentima, ali su utvrđena postupanja koja mogu predstavljati ponižavanje i kršenje ustavnih i zakonskih prava, što se prvenstveno odnosi na loše smještajne kapacitete.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava Furio Radin izrazio je žaljenje što se sjednici nisu odazvali predstavnici Ministarstva zdravlja i najavio da će Odbor ovu temu pokušati dići na višu razinu, odnosno predložiti Saboru tematsku raspravu.
 

Pročitajte više