Suborci optužuju Bergdahla: On je dezerter zbog kojeg su drugi ginuli

Screenshot: YouTube

AMERIČKI vojnik Bowe Bergdahl prije dva dana je pušten na slobodu nakon gotovo pet godina zatočeništva u Afganistanu. Talibani su 28-godišnjeg vojnika oslobodili u zamjenu za pet zatvorenika iz Guantanama.

Bergdahl je u javnosti dočekan kao heroj, no već se pojavila i druga strana priče. Neki vojnici tvrde kako je Bowe zapravo dezerter zbog kojeg je nekoliko vojnika izgubilo život kada su krenuli u potragu za njim nakon što je otet.

"Osjećaj ponosa kojeg je izrazila administracija na čelu su Barackom Obamom ne dijele mnogi koji su služili s njim" izjavio je za CNN bivši narednik Matt Vierkant, jedan od pripadnika jedinice u kojoj je bio Bergdahl.

Vierkant je Bergdahla optužio da je dezerter te da bi to trebao javno priznati i suočiti se s suđenjem.

Šest vojnika poginulo u potragama

I drugi pripadnici njegovog voda tvrde kako je Bergdahl za vrijeme straže odložio svoje oružje te je napustio promatračnicu. Tvrde kako je sa sobom imao samo kompas, nož, vodu, digitalnu kameru i dnevnik.

Šest je vojnika poginulo u potragama koje su uslijedile, a tvrde i da se povećao broj napada na vojnike u provinciji Paktika nedugo nakon njegovog nestanka. Vojnici koji ga poznaju dogovorili su se da neće dijeliti nikakve informacije o Bergdahlovom nestanku i pokušajima da ga pronađu.

Novinari su upitali ministra obrane Chucka Hagela hoće li vojnik biti kažnjen na što on nije izravno odgovorio. Hagel je kazao kako je trenutni prioritet njegovo zdravlje i povratak obitelji.


"Ostale okolnosti rješavat će se kasnije", izjavio je Hagel.

Bivši vođa postrojbe, Greg Leatherman kazao je kako mu je drago što se vratio te se nada da će dobiti adekvatno savjetovanje.

"Istraga se mora provesti čim zdravstveni stručnjaci potvrde da je Bergdahl spreman to podnijeti", izjavio je Leatherman.

"Pet godina je dovoljno"

Neimenovani visoki dužnosnik obrane kazao je kako se Bergdahl vjerojatno neće suočiti s kaznom.

"Pet godina je dovoljno", izjavio je za CNN.

Prema elektroničkoj pošti koju je časopis Rolling Stone objavio 2012. godine Bergdahlovi suborci tvrdili su kako on više ne podržava američku prisutnost u Afganistanu.

"Budućnost je predobra da bi se potratila na laži, a život je prekratak za brigu o prokletstvu drugih kao i da ga provedete pomažući budalama čije su ideje krive. Znam koje su njihove ideje i sramim se što sam Amerikanac", navodno je Bergdahl napisao roditeljima.

Pročitajte više