Sudac koji je izveo tisuće Omišana na ulicu kandidat za člana Državnog sudbenog vijeća

Screenshot: Street View

TRI SU predložena suca Županijskog suda u Splitu za novi saziv Državnog sudbenog vijeća. Široj javnosti svakako će biti najzanimljiviji Boris Mimica, koji je 2013. godine izveo tisuće Omišana na ulicu kada su se ponovno brojili glasovi na lokalnim izborima po zahtjevu dugogodišnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Škaričića. Sucu Mimici to je bio jedan od posljednjih zadataka, jer je ubrzo nakon toga prešao na Građanski odjel Županijskog suda u Splitu. Sada, očito, računa da ima šanse za još jedan uzlet u karijeri.

Cambi, Mimica i Stipišić

Suca Mimicu predložio je sudac Marko Pribisalić, koji više nema ambicija za Državno sudbeno vijeće. Pitali smo suca Pribisalića zašto je predložio kolegu Mimicu.

"Pa učinio sam to ponajviše zbog toga da se vidi da se ja ne namjeravam ponovno kandidirati za DSV", kazao nam je sudac Pribisalić. Više od ovoga nije se moglo doznati.

Drugi kandidat je predsjednik Kaznenog odjela sudac Neven Cambi. Predložio ga je Bruno Klein, predsjednik Sudačkog vijeća. Cambi i Klein dugogodišnje su kolege još sa Općinskog suda, ured su do ureda pa ovaj prijedlog svakako nije iznenađenje.

Iznenađenje možda jest kandidatura sutkinje istrage Ljiljane Stipišić. Koliko smo čuli, nju je predložila kolegica s Prekršajnog suda u Zagrebu. Sutkinja Stipišić nije nam htjela ništa komentirati.

Izbor člana DSV-a sa splitskog Županijskog suda čeka se s nestrpljenjem. Sa splitskog Općinskog suda u Splitu kandidirao se tek Mijo Galiot, član DSV-a i u prošlom sazivu. Kako nema konkurenata, preskočit će prvi krug izbora. Za razliku od njega, kandidati sa Županijskog suda morat će na izbore. Datum još nije preciziran, spominje se 21. listopad. Tko prođe ide na izbore na državnoj razini u konkurenciju s pobjednicima drugih županijskih sudova.

Velika gužva na Vrhovnom sudu

U DSV ulaze po dva člana sa županijskih i općinskih sudova tako da je moguće da u novom sazivu Državnog sudbenog vijeća ni ne bude nikoga iz Splita. Osim Pribisalića i Galiota u starom je sazivu bio i profesor splitskog Pravnog fakulteta Boris Buklijaš, koji je, međutim, lani završio u istražnom zatvoru zbog malverzacija iz vremena dok je kao dekan vodio Fakultet. Između ostalog, inkriminiran je da je oštetio i Državno sudbeno vijeće lažnim putnim nalozima.

U DSV ulaze i dva člana s Vrhovnog suda. Tamo je, čini se, velika gužva jer u DSV aspirira čak osmero sudaca. Jedan član stiže iz posebnih sudova (Trgovački, Upravni, Prekršajni...), dva postavlja politika, a dva daju pravni fakulteti. Ranko Marijan, predsjednik DSV-a u prošlom sazivu, neće se kandidirati.

 

 

Pročitajte više