Suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku: Novi proces protiv Mursija počinje 23. svibnja

Foto: Hina

23. SVIBNJA počet će još jedan sudski proces protiv bivšega egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, kojega je s vlasti svrgnula vojska, a sudit će mu se za nepoštivanje suda, izvijestili su u srijedu sudski izvori.

Mursi je u zatočeništvu otkad ga je s vlasti u srpnju 2013. svrgnuo bivši šef vojske i aktualni predsjednik Abdel Fatah al Sisi. U drugim sudskim procesima - za špijunažu i za nasilje tijekom pobune 2011. prijeti mu smrtna kazna. Mursiju se sudi u četiri odvojena slučaja.

U novome se procesu za nepoštivanje suda, osim Mursiju sudi i mnogim islamistima te osobama koje pripadaju liberalnoj struji. Uz bivšega egipatskog predsjednika tu je još 25 osoba. Među njima su čelnici Muslimanskog bratstva, ali i liberalni čelnici, poput politologa i bivšeg zastupnika Amra Hamzavija, odvjetnika za ljudska prava Amira Salema i ljevičara Ala Abdela Fataha, nedavno osuđenog na petogodišnji zatvor zbog nasilja u protuzakonitim prosvjedima.

Vojska je 2013. svrgnula Mursija s vlasti nakon masovnih prosvjeda tijekom kojih je tražena njegova smjena. Prosvjednici su tada njega i Muslimansku braću optuživali za monopolizaciju vlasti. Potom je vlada u Kairu pokrenula opsežnu akciju protiv Muslimanske braće i svojih drugih protivnika. Mursi je bio prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, ali je nakon njegove jednogodišnje vladavine ta zemlja ostala duboko podijeljena.

Pročitajte više