Sudski vještak za telekomunikacije: Zamp tri puta uzima novac za istu stvar, zato je sve i skuplje

"NA NAČIN kako je cijela priča naplate naknada ZAMP-u postavljena, događa se da ista stvar bude naplaćena i do tri puta. Prvi put naknadu ZAMP-u plati HTV koji proizvede program i izvorno ga emitira, drugi put naknadu za to isto plaća kabelski operator koji ga distribuira, a treći put naknadu za istu stvar će platiti kafić ili hotel koji je spojen na tog kabelskog operatora i javno ga izvodi" naglasio je u razgovoru za Index Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja koji je kao vodeći stručnjak od strane suda bio angažiran u nekim sporovima HDS ZAMP-a protiv kabelskih operatora od kojih je ZAMP htio naplatiti naknadu.

Mogli su tražiti od kioska naplatu autorskih prava za novinare jer prodaju novine

Naime, Lubura je u svojim vještačenjima ustvrdio da kabelski operateri obavljaju samo distribuciju. Naime, ZAMP je od kabelskih operatera zatražio plaćanje naknade za autorska prava što bi zapravo bilo istovjetno da se od kioska koji prodaje novine zatraži plaćanje autorskih prava novinarima samo zato jer prodaju - novine. No, unatoč mišljenu sudskog vještaka, kabelski operateri godinama gube sporove protiv ZAMP-a, a prema sudskoj dokumentaciji koja je u posjedu Indexa, razvidno je kako  sudovi, zapravo ne uvažavaju mišljenje sudskih vještaka.

"Poznavajući način rada kabelskih operatora, ali i neposrednim uvidom u opremu i rad konkretnih operatora, nedvojbeno sam utvrdio kako kabelski operatori u tehničkom smislu samo distribuiraju sadržaje koje emitiraju televizijske i radijske kuće. Dakle, kabelski operatori u stvarnom vremenu i bez ikakvog utjecaja na sadržaj samo prenose sadržaj koji netko drugi emitira što se u tehničkom smislu, po mojem mišljenju, nikako ne može smatrati reemitiranjem ili retransmisijom budući bi to podrazumijevalo vremenski odgođeno, ponovljeno emitiranje kao primjerice kada jedna televizija izvorno emitira neku emisiju, a onda je druga televizija ponovno emitira", objasnio je Lubura za Index dodajući da kao vještak nije ovlašten prosuđivati je li trostruka naplata od ZAMP-a zakonita, no kao građanin i korisnik smatra da je riječ o potpuno nelogičnoj naplati koja je štetna za gospodarstvo.

Zagovornik sam autorskih prava, ali...

Lubura je tako ustvrdio da sva ta multiplicirana davanja ZAMP-u su zapravo parafiskalni nameti koji značajno opterećuju gospodarstvo, onemogućavaju razvoj i u konačnici građanima poskupljuju uslugu.

"Da me se ne bi pogrešno razumjelo, veliki sam zagovornik zaštite autorskih prava koja smatram temeljem razvoja i pravne sigurnosti, no ta zaštita mora biti postavljene na logičan i pravičan način što po mojem mišljenju sada nije slučaj", kaže Lubura.

Pročitajte više