Sudskoj vještakinji i njenoj sestri Vrhovni sud potvrdio kazne za uzimanje 100 tisuća eura mita

VRHOVNI sud potvrdio je kazne sudskoj vještakinji Anki Samardžić i njezinoj sestri Mariji Lulić, koje su u rujnu 2009. godine osuđene na splitskom Županijskom sudu zbog primanja 100 tisuća eura mita.

Samardžić je osuđena na četiri i pol godine zatvora, a sestra Marija na 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine zbog pomaganja prilikom počinjenja djela.

Samardžićku je Uskoku prijavio Nikola Vilić, kojem se svojedobno sudilo za pronevjeru 456 tisuća dinara u trgovini Napretka u Kreševu daleke 1979. godine. Vilić je osuđen, no onda je otišao u Njemačku, a kada se vratio, dobio je pravo na novo suđenje.

Anka Samardžić pouzdaniku: "Tvoj život je u mojim rukama"

Predmet je na vještačenje dobila Samardržićka. Od Vilića je zatražila 100 tisuća eura kako bi sastavila nalaz koji bi njemu išao u prilog. Nekoliko puta su se sastali u okolici Omiša, radi primopredaje novca. Uskok je već bio uključen u tajne mjere nadzora pa je sve ostalo zabilježeno i na kameri. Snimka se, kao glavni dokaz, pregledala na suđenju koje je vodio sudac Zoran Kežić.

Kakvo je to iznenađenje bilo. Samardžićka je u sudnici djelovalo krhko, slabašno. Cijelo vrijeme je ridala i pobolijevala. Na snimci - druga žena! Pivo u jednoj, cigareta u drugoj ruci. "Tvoj život je u mojim rukama!", s visoka je poručila Uskokovom pouzdaniku. Ni traga depresiji i očaju u koji je upala kada su je raskrinkali.

Sud platio namješteno vještvo

Vilić je na koncu u svom kaznenom postupku oslobođen, i bez namještenog nalaza Anke Samardžić, kojoj je sud ipak isplatio izradu vještva. Mariju Lulić Anka je kontaktirala kako bi joj pomogla u izradi povoljnog mišljenja.

Pročitajte više