Šuki, Pipi, čežnja i balalajke: Saborska rasprava o investicijama prerasla u cirkus

PRVI potpredsjednik Vlade Radimir Čačić predstavio je jutros pred saborskim zastupnicima novi prijedlog Zakona o poticanju investicija. Što budu veća ulaganja i što se više bude otvaralo radnih mjesta tako će rasti državne olakšice i novčane potpore poduzetnicima, objasnio je.

"Hoću reći da je ovo sustav koji je potpuno zahrđao, gdje su sve žile začepljene i mi moramo taj sustav razbijati. Netko mora donositi odluke. Ovaj zakon je dobra podloga da se stvari pokreću, ali on sam po sebi, naravno, neće učiniti puno", istaknuo je Radimir Čačić, dodavši da će ga oporba imati pravo prozivati ako Hrvatska ne napravi korak nabolje na ljestvici konkurentnosti, jer je to njegov posao.

Tko bi normalan investirao u Hrvatskoj?

No, oporba već sad ne vjeruje u planove vladajućih i upozoravaju da nitko neće ulagati u zemlju koja stalno mijenja porezna pravila.  "Pa tko će normalan investirati u Hrvatskoj, kada se mijenja porezna politika, kada se mijenjaju porezne stope, kada se nešto retroaktivno oporezuje", naglasio je HDZ-ov Ante Babić, dodavši kako zbog toga nije ni čudo da građani u bankama na štednji drže 200 milijardi kuna.

Šuki i balalajke

HDZ-ov Ivan Šuker optužio je Vladu da je zaustavila investicije i da su sve namjestili kako bi im štimao proračun. Šuker je kazao kako Čačić i Maras umjesto o Zakonu, zastupnicima "pričaju balalajke". Brzo ga je poklopio predsjedavajući Nenad Stazić, koji mu je objasnio da "nije moguće pričati balalajke jer je to žičani instrument".

Ni Čačić mu nije ostao dužan. Šukeru, ili kako ga je odmilja nazvao - 'Šukiju', Čačić je poručio da se na njegovom mjestu ne bi javljao jer je u njegovoj Velikoj Gorici autocesta dogovorena za tri milijuna eura po kilometru, pa se cijena na kraju popela na 12 milijuna eura. Pozvao je oporbu da podrži zakon i onda se ispričao jer mora na Vladu.

Čačić zvan "Pipi" pobjegao čeznutljivim HDZ-ovcima

"Pa će gospođa Tamara na jedan puno nježniji način od mene s vama komunicirati. Znam da čeznete, ali što sada", rekao je Čačić. "Sa zadovoljstvom moram primijetiti da zastupnici opozicije žale što vi morate otići", nadovezao se predsjedavajući Josip Leko.

No nekima, poput Gordana Jandrokovića, zasmetalo je što Čačić daje nadimke zastupnicima. "Meni je prvo žao što je 'Pipi' otišao. Tako je lijepo počeo opušteno pozivati zastupnike sa nadimcima. Ako je on za njega 'Šuki', onda je on za mene 'Pipi'", kazao je Jandroković.

Poduzetnicima manji porezi na dobit ako otvore nova radna mjesta

Što se samog Zakona tiče, on predviđa smanjenje poreza na dobit poduzetnicima uz uvjet otvaranja novih radnih mjesta. Primjerice, za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta. I investitorima se nudi i bespovratna novčana potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta, a zakon, između ostalog, predviđa i pogodnosti za prvo zaposlenje.

Pročitajte više