Sukobi u Burundiju sve žešći: Prosvjednici se približavaju predsjedničkoj rezidenciji, policija otvorila vatru

Screenshot: You Tube

OTKAKO se prije nekoliko tjedana predsjednik Pierre Nkurunziza odlučio kandidirati za treći mandat, u Burundiju su krenuli prosvjedi koji su, u međuvremenu, postali nasilni.

Svjedoci kažu kako je policija u Bujumburi, glavnom gradu Burundija, otvorila vatru na veliku skupinu prosvjednika pritom koristeći bojevu municija i suzavac, javlja BBC.

Do pucnjave je došlo u trenutku kada su prosvjednici stigli na kilometar od predsjedničke palače, a nezavisna francuska novinarka, Melanie Gouby putem tweetera je javila kako su bačene granate, da prosvjednici, koji sve više napreduju prema predsjedničkoj rezidenciji, imaju molotovljeve koktele te da se vozila s vodenim topovima povlače.

Više od 20 ljudi je poginulo i brojni su ozlijeđeni otkako je Nkurunziza, krajem travnja, najavio ponovno kandidiranje na predsjedničkim izborima unatoč činjenici da ustav dopušta obnašanje maksimalno dva mandata. Riječ je o najtežem nasilju od građanskog rata koji se u Burundiju dogodio 2005.

Nkurunziza se ne nalazi u rezidenciji nego je krenuo prema Tanzaniji gdje se održava regionalni summit vezan uz krizu u njegovoj zemlji. Očekuje se da će ga vođe ostalih zemalja istočne Afrike tamo pokušati nagovoriti da odustane od kandidature.
 

Pročitajte više