Suludi cjenik: Evo kako se pravdaju iz Hrvatskih šuma

Foto: Shutterstock/Index

IAKO bi uživanje u prirodi trebalo biti nešto što je svima dostupno, Hrvatske šume osmislile su cjenik koji će vam zagorčati svaki pokušaj da se na livadama i u šumama odmorite od gradske vreve. Naplaćuju tako obiteljske odlaske na izlete, korištenje biciklističkih staza, ubiranje plodova... Građani koji redovito odlaze na izlete su ogorčeni, ali nisu jedini. Novi cjenik osudili su i poduzetnici koji su dužni plaćati naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

"Da je danas 1. april, mislila bih da me zezate", "nema teorije, još da nam i to naplaćuju", "to je narodno dobro, prema tome, zašto naplaćivati", "takvu praksu još nisam vidjela, a bila sam na raznim lokacijama", samo su neke reakcije za HRT šokiranih ljubitelja prirode.

Iako iz Hrvatskih šuma objašnjavaju da se to ne odnosi na njihovu cjelokupnu površinu, u pravilniku to nije definirano.

"I šume i čovjek su ravnopravni dio prirode. Šume pripadaju u nacionalno blago i one se ni na koji način ne mogu valorizirati novcem. Ali možda je ovo jedan od tih kapi koji će preliti čašu da ljudi kažu da je ludila u ovoj zemlji dosta. Mislim na ludilo donošenja propisa koje ne samo da nitko ne razumije, nego da ni oni koji su ga donijeli ne znaju to niti objasniti", kaže novinarka Branka Šeparović.

Poduzetnici su jednako ogorčeni.

"Meni nije jasno što točno plaćam, jedino mogu nekom analogijom zaključiti da ako je nešto općekorisna funkcija šuma, a to je proizvodnja kisika, vjerujem da plaćam zrak", kaže za HRT poduzetnik Ivor Matić.

Pavelić: Šumama se i dalje može šetati i voziti biciklom bez naknade

Gostujući u Dnevniku 3 predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić kazao je kako je povod za objavljivanje cjenika činjenica da Zakon o šumama ne dozvoljava da se u šumama odvija neka druga djelatnost osim gospodarenja šumama.


"Izmjenama zakona, koje su sada u tijeku, omogućit će se korištenje šuma i u druge svrhe, a primarno za razvoj turističkih djelatnosti. U skladu s time napravili smo cjenik kojim se reguliraju cijene korištenja samo onih površina koje će Hrvatske šume dodatno urediti. To će vrijediti od trenutka kada zaista uložimo novac i uredimo te prostore", kazao je.

Dodaje da se neće naplaćivati šetnja i vožnja biciklima po postojećim šumskim stazama.

"Šumom će se moći šetati i voziti biciklom kao i do sada, bez ikakve naknade. Međutim, u ovim zabavnim i adrenalinskim parkovima koje mi planiramo izgraditi morat ćemo naplaćivati ulaz zato što održavanje takvih površina zahtjeva ulaganja", objašnjava Pavelić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma kaže i kako se branje ljekovitog bilja oduvijek naplaćuje, odnosno od 1991. godine, otkad postoje Hrvatske šume.

"Sve što se u javnosti sada pojavljuje, odnosno u medijima, je mrtvo slovo na papiru. Šumama se i dalje može koristiti na isti način kao i do sada. Šetnja i vožnja biciklom se sada ne naplaćuje", kaže Pavelić te dodaje da smatra da nema razloga za izmjenu pravilnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.