Summit Afričke unije: Bolno je pričati o renesansi Afrike u vrijeme humanitarnih tragedija u Južnom Sudanu i SAR-u!

Foto: Wikipedia

JUŽNI SUDAN i Srednjoafrička Republika (SAR), dvije zemlje opustošene ratom, bit će glavne teme na novom summitu Afričke unije (AU) u četvrtak i petak u njezinu sjedištu u Adis Abebi.

Rasprave će otvoriti u četvrtak ujutro izvršni predsjednik AU etiopski premijer Hailemariam Desalegn čija zemlja će rotirajuće predsjedanje organizacijom prenijeti na Mauritaniju.

Prvotno je summit koji okuplja 54 afričke nacije kao središnju temu trebao imati "poljoprivredu i prehrambenu sigurnost". No, sukobi koji bijesne Južnim Sudanom i najnoviji razvoj događaja u SAR-u omeli su taj program.

"Činjenica da se te dvije humanitarne tragedije šire u obje zemlje u trenutku kad govorimo o 'renesansi Afrike' (temi pedesete obljetnice AU prošle godine) mora biti bolna za sve nas", priznao je u ponedjeljak etiopski ministar vanjskih poslova Tedros Adhanom.

"Ako ne nađemo hitno rješenje, situacija u obje zemlje imat će teške posljedice na mir i sigurnost u regiji, čak na cijelom kontinentu", dodao je on.

Summit u četvrtak i pet odvija se osam mjeseci nakon proslave pedesete obljetnice AU koja je istaknula "renesansu" kontinenta ističući njegovu gospodarsku dinamiku.

Čelnici 54 zemalja članica moraju se tijekom ta dva dana osvrnuti na "agendu 2063", glavne smjernice za 50 godina koje bi trebale dati poticaj kontinentu.
 

Pročitajte više