Sumnja u dogovor o cijenama: AZNT pokrenuo postupke protiv Konzuma, Kraša, Dukata i drugih

Ilustracija: Index

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja prošle je godine pokrenula postupke protiv Dukata i Konzuma, Kraša i NTL-a, Tvornice šećera Viro i Konzuma, Carlsberga i trgovačkog lanca KTC, Kutjeva i KZC-a. Sudovi lani nisu srušili nijednu njihovu odluku.

Iako se 21 tvrtka žalila na rješenja Agencije kojima su kažnjeni zbog zabranjenog ponašanja na tržištu, u 2013. godini upravni sudovi i Visoki upravni sud nisu srušili nijednu odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). U dva su slučaja tvrtke povukle svoje tužbe pa je došlo do obustave postupka, a u preostalih 19 sudovi su te tužbe odbili.

Tako je u prošloj godini Agencija dobila sporove protiv nakladnika dnevnih novina, Hrvatske radiotelevizije, trgovaca uredskom opremom, Proplina i drugih, uglavnom nastojeći spriječiti zabranjeni sporazum na tržištu, narušavanje tržišnog natjecanja ili zloupotrebu vladajućeg položaja.

Iz AZTN-a za Novi list otkrivaju da su lani pokrenuli niz postupaka i odradili većinu posla na utvrđivanju narušavanja tržišnog natjecanja u maloprodaji i distribuciji, ali tek trebaju utvrditi je li bilo zabranjenih vertikalnih sporazuma, primjerice između dobavljača ili proizvođača i trgovaca i to tako da su nametnute minimalne veleprodajne i maloprodajne cijena ili fiksne cijene prodaje, da je dogovoreno ograničeno područje prodaje ili neke druge zabranjene obveze. U tom su smislu pokrenuti postupci protiv Dukata i Konzuma, Kraša i NTL-a, Tvornice šećera Viro i Konzuma, Carlsberga i trgovačkog lanca KTC, Kutjeva i KZC-a. Agencija kaže da je postupke protiv proizvođača i trgovaca pokrenula na osnovu saznanja do kojih je došla iz redovitih sektorskih istraživanja tržišta distribucije i maloprodaje u Hrvatskoj.

Osim protiv vertikalnih, Agencija se bori i protiv horizontalnih, odnosno kartelskih sporazuma. Ističe da je kažnjavanje kartela jedan od njihovih prioriteta jer takvi dogovori o cijenama nanose najveću štetu tržištu. U borbi protiv kartela Agencija je dobila i veće ovlasti, poput nenajavljene pretrage poslovnih i drugih prostorija, zemljišta i prijevoznih sredstva te oduzimanja predmeta. Iako ne govore o kojem je riječ, ističu da su prošle godine proširene ovlasti i iskoristili. Priznaju da nisu pronašli dokaze zabranjenog sporazuma, odnosno kartela među konkurentima te ističu da ih u korištenju ovlasti nenajavljene pretrage ograničava i to što im nedostaje oprema za digitalnu forenziku koju ne mogu nabaviti zbog nedostataka novca.

Pročitajte više