Sustigla ga pravda: 98-godišnji Mađar optužen za ratne zločine iz 1944.

Foto: Guliver Image/Getty Images

MAĐARSKI državni tužitelji optužili su danas 98-godišnjaka za ratne zločine, koji je pri vrhu liste traženih nacista Centra Simon Wiesenthal, tvrdeći da je pomagao deportirati židove u Auschwitz tijekom Drugog svjetskog rata, piše Reuters.

Laszlo Csatary, odsutan za vrijeme suđenja, 1948. proglašen je krivim za bičevanje i mučenje židova te pomaganje pri njihovom deportiranju u logore smrti. Csatary je u to vrijeme, 1944. godine, bio zapovjednik policije u okupiranom istočno-slovačkom gradu Košice.

Osuđen je na smrtnu kaznu te je do prošle godine, kada je uhićen i stavljen u kućni pritvor, desetljećima živio u bijegu.

U ožujku mu je slovački sud smanjio kaznu na doživotni zatvor.

"Optužen je za nezakonita smaknuća i mučenje ljudi, te je u ratnim zločinima dijelom bio izvršitelj, a dijelom sudionik," rekla je glasnogovornica ureda tužitelja u Budimpešti, Bettina Bagoly. Dodala je kako će Csatary izaći na suđenje unutar tri mjeseca.

Csatary je negirao bilo kakvu krivnju.

U izjavi tužitelji navode kako je Csatary 1944. redovito tukao židove bičem za pse dok je bio zapovjednik logora u Košicama, iz kojeg je oko 12,000 židova deportirano u razne koncentracijske logore, većinom u Auschwitz.

Pročitajte više