Sutkinje ignorirale tužbu kojom je država trebala naplatiti 6 milijuna kuna, a ministar pravosuđa im čuva leđa

Foto: Hina

MINISTARSTVO pravosuđa odgovorilo je na Indexov upit da nema nikakve stegovne odgovornosti kod sutkinja koje nisu postupale u slučaju Kavadur, u kojem država od 2005. godine utjeruje više od 6 milijuna kuna glavnice od tvrtke koju kao direktor vodi Miro Bauk, otac ministra Uprave Arsena Bauka.

Index je otkrio kako u slučaju nije postupano četiri godine te da dvije sutkinje supetarskog Općinskog suda nisu nastavile rad na predmetu unatoč zahtjevu Državnog odvjetništva iz travnja 2010. godine. Predmet nije pokazan ni kontrolama višeg, Županijskog suda iz Splita, i to zato jer se vodio kao riješen zbog pravomoćnog rješenja o prekidu postupka s kraja 2009. godine. Predsjednica supetarskog suda Katarina Heinrich slikovito je opisala da se radi o mrtvom spisu i da nije jedini takav na tom sudu.

Rasprava zakazana tek nakon Indexovog otkrića

Premda je prošlo tri godine i osam mjeseci od traženja Državnog odvjetništva za nastavkom suđenja, ni bivša predsjednica supetarskog suda Sanda Crljen Ivančić, ni sutkinja Tea Lolić Prenc, koja je predmet preuzela početkom 2012. godine, nakon odlaska predsjednice na Upravni sud u Splitu, nisu nastavile rad na predmetu, sve dok Index početkom prosinca prošle godine nije objavio priču o ovoj aferi.

Kada je prije par tjedana posjetio Split, ministra Orsata Miljenića, pitali smo o slučaju Kavadur. Tada nam je rekao da će se još neke stvari prekontrolirati pa će onda donijeti odluku hoće li pokrenuti stegovni postupak ili ne.

Sutkinju zatrpali s tisuću spisa

Evo što su nam odgovorili u Ministarstvu pravosuđa zbog čega smatraju da nema uporišta za stegovni postupak.

"Rješenjem od 28. listopada 2009. godine, koje je postalo pravomoćno 26. studenog 2009. godine, prekinut je postupak, a podnescima od 9. travnja 2010. godine i 24. listopada 2011. godine Državno odvjetništvo predložilo je da se postupak nastavi. Kroz navedeno vrijeme predmetom je bila zadužena sutkinja Sanda Crljen Ivančić, kojoj je radni odnos u sudu prestao 31. prosinca 2011. godine. Sutkinja Tea Lolić Prenc, koja je u sudu u Supetru započela s radom 1. ožujka 2012. godine, preuzela je cjelokupnu referadu sutkinje Crljen Ivančić pa tako i navedeni predmet te određeni broj predmeta iz ostalih referada pa je u tom trenutku bila zadužena s gotovo 1000 predmeta, od kojih je u to vrijeme više od 500 bilo starije od tri godine. Iz statističkih izvješća proizlazi da je sutkinja Lolić Prenc tijekom 2012. godine prvenstveno odlučivala u predmetima starijim od 10 godina", navedeno je u odgovoru Ministarstva pravosuđa. 

Ministru u redu što 3 godine i osam mjeseci sud nije odlučio o prijedlogu Državnog odvjetništva?!

Evo kako su obrazložili zbog čega predmet nije stavljen na uvid kontroli višeg suda, premda je naloženo da se pripreme svi predmeti stariji od tri godine, a Kavadur se na sudu vuče od 2005. godine, dakle, dobrih osam godina.

"Prema odredbama Sudskog poslovnika, predmet se označava dovršenim u trenutku pravomoćnosti rješenja o prekidu postupka jer se za vrijeme trajanja prekida ne mogu poduzimati nikakve radnje, kao što je to slučaj i u ovom predmetu. Predmet postaje ponovno aktivan rješenjem o nastavku postupka. Kako se kontrola višeg suda provodi nad spisima koji su u radu, navedeni predmet nije podlijegao kontroli višeg suda u vrijeme dok je u njemu bilo na snazi pravomoćno rješenje o prekidu postupka", kažu u Ministarstvu pravosuđa, pri tom eklatantno zanemarujući činjenicu da predmet nije bio aktivan jer uredujuće sutkinje nisu postupile po prijedlogu Državnog odvjetništva 3 godina i osam mjeseci.

Ni devet požurnica Državnog odvjetništva nije pomoglo da sud nastavi rad na predmetu

I tko zna koliko bi bio i dalje neaktivan da ga Index nije iskopao te tako primorao sud da nastavi postupanje. Nevjerojatno je to, jer je Državno odvjetništvo supetarskom sudu poslalo devet požurnica. Valjda ih je netko primio i pročitao. Ili možda ipak nije.

"Uvidom u informacijski sustav Ministarstva pravosuđa utvrđeno je da se od trenutka donošenja rješenja o nastavku postupka 9. prosinca 2013. godine u predmetu uredno poduzimaju sudske radnje pa je tako proveden očevid 27. siječnja, a nakon toga su održane i tri rasprave. Slijedom navedenog, razvidno je da u ovom predmetu radnje nisu poduzimane zbog objektivnih okolnosti koje se ne mogu staviti na teret sucu iz kojeg razloga Ministarstvo pravosuđa ne nalazi postojanje razloga za pokretanje stegovnog postupka protiv uredujuće sutkinje", zaključili su u Ministarstvu pravosuđa.

Dok je spis mirovao, Kavadur je izgubio koncesiju

Kako je Index već pisao, dok je sudska tužba države protiv Kavadura stajala pravomoćno prekinuta, u eksploatacijsko polje Banja, uveden je novi koncesionar Avorio kamen, čiji je direktor Ivica Petrović, zet vlasnika Kavadura Pave Drpića. O tome je odlučilo Povjerenstvo Ministarstva gospodarstva u kojem je sjedio i načelnik Sektora za rudarstvo Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a. Ništa im nije bilo sumnjivo, čak ni detalj da je Avorio kamen koristio svu tehničku dokumentaciju Kavadura.

Saznavši da je Kavadur izgubio koncesiju, Državno odvjetništvo promptno je reagiralo i zatražilo blokadu Kavadura kako bi se osigurala naplata u slučaju da država dobije spor od 6 milijuna kuna glavnice jer je zaprijetila realna opasnost da tužena firma ostane bez imovine i ode u stečaj i likvidaciju čime bi se onemogućila naplata čak i u slučaju da država dobije spor.

Da se pitalo ministra i sutkinje, slučaj bi vjerojatno i dalje skupljao prašinu na Odjelu patologije supetarskog suda, kao pravomoćno riješen, ali ne i dovršen, dok bi se u međuvremenu stekli uvjeti da država ostane bez potraživanja od kojih dva milijuna eura s kamatama. Na kraju se za ministra Miljenića sve svelo na objektivne okolnosti, što opet nije nikakav izgovor, jer bi upravo Ministarstvo pravosuđa trebalo brinuti da sudska vlast normalno funkcionira, a ne da se sutkinje trpaju sa po tisuću predmeta.

Pročitajte više