Svatko daje svoj doprinos: SDP-ovac Gojko Čepo izbio 1.800 kuna iz proračuna za postupak u zastari

Foto: STV (YouTube)

GRADSKI vijećnik splitskog SDP-a Gojko Čepo uspio je u svojoj borbi za namirenje zbog predugog suđenja u prekršajnom postupku za vožnju pod (neznatnim) utjecajem alkohola. Index je već o ovome pisao prije godinu i pol dana nakon saznanja da je Čepo putem svog odvjetnika podnio tužbu jer ni nakon brojnih godina nije obaviješten što se dogodilo s predmetom u kojem je 2009. godine nepravomoćno osuđen na 2.000 kuna kazne i tri mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom. Tada je najavio da će sve što dobije donirati udruzi MoST koja brine o beskućnicima. 

Opstrukcija postupka

Visoki prekršajni sud dosudio je koncem 2013. godine 1.800 kuna naknade Čepi, jer je ocijenjeno da mu je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Odluka suda je vrlo zanimljiva, jer iz podataka koje smo dobili na Prekršajnom sudu u Splitu proizlazi da je Čepo i sam doprinio opstrukciji postupka. Naime, tri puta mu nisu uspjeli uručiti poziv za raspravu pa je sutkinja naložila policiji dovedbeni nalog.

Čepo je negirao vožnju pod utjecajem alkohola, no sud je poklonio vjeru policiji te ga osudio. Dok se riješila žalba na Visokom prekršajnom sudu nastupila je zastara jer su u to doba još uvijek važili kraći zastarni rokovi. Predmet se vratio u Split, a presuda završila na oglasnoj ploči. U želji da reduciraju troškove na sudu su procijenili da nema potrebe da Čepi šalju presudu na doznačenu adresu, i to zbog toga jer je već bilo problema s primitkom poziva za sud, a radilo se i o slučaju koji je zbog zastare obustavljen. To je, međutim, stvorilo pravne pretpostavke za Čepinu tužbu. Takve situacije navodno nisu više moguće jer je novim zakonskim izmjenama ova problematika kvalitetnije uređena.

Blistavi uzlet

Već prije godinu i pol posumnjali smo u Čepine dobre namjere jer ako mu je već bilo do toga da vidi što je bilo s predmetom, mogao je slobodno otići kod sutkinje koja ga je osudila i pitati što je s tim.

"Da, isto tako sam ja mogao podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja je vama dala podatke koje ste koristili u prvom tekstu. To je zabranjeno. Prijavu nisam podnio iako su me savjetovali", kazao nam je Čepo, koji ne vidi nikakav problem u tome što je izbio novac iz državnog proračuna unatoč vlastitom doprinosu na opstrukciji predmeta, a i sveopćoj situaciji u državi kojom upravlja upravo njegova partija.

Prekršaj je policija prijavila daleke 2007. godine, prije no što je Čepo napredovao u karijeri i na izborima 2009. godine ušao u Gradsko vijeće. To mu je bio prvi mandat. Kerum je bio na vlasti. U to doba Čepo je vozio Hyundai i konobario u kafiću Albatros, a danas, nakon pobjede SDP-a u Splitu 2013. godine, obnaša drugi mandat u Gradskom vijeću, gradonačelnik Baldasar zbrinuo ga je na savjetničko mjesto u Vodovodu i kanalizaciji. Član je Uprave Tehnološkog centra, za što također od početka ove godine prima naknadu. Hyundai je zamijenio Audijem, istina starijeg godišta. Otkupio ga je od Tehnološkog centra, međutim, predsjednik Uprave Damir Krstinić, inače, zamjenik šefa Splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsena Bauka, odbio nam je kazati za koji novac jer se ne radi o gradskoj ili državnoj tvrtki te smatraju da taj podatak nije od javnog interesa.

Čepo stručan, a ne podoban: Nisam političar, ne živim od politike 

Čepo ne vidi ništa sporno u napredovanju nakon posljednjih izbora, smatra da njegov angažman nije politički, već zato što je stručan i ima stanovito iskustvo. Za sebe tvrdi da nije političar jer ne živi profesionalno od politike, već je predstavnik građana u predstavničkom tijelu za naknadu od dvije tisuće kuna mjesečno.

Pokušali smo od Čepe saznati je li ispunio najavu i donirao 1.800 kuna Udruzi MoST. Nije htio o tome. Kaže da to nije naša stvar i da mu je degutantno o tome javno iznositi. Tvrdi da je donirao u ovih zadnjih godinu dana značajno više od tog iznosa. U udruzi MoST o tome nemaju nikakvog traga.

Pročitajte više