Sve očajniji pokušaji za spas američke ekonomije: Federalne rezerve najavile novo kvantitativno popuštanje

AMERIČKA centralna banka danas je najavila kako će nastaviti sa svojom politikom upumpavanja dodatnog novca u ekonomiju. Riječ je o zahvatu povećanja likvidnosti, takozvanog kvantitativnom popuštanju.

Federalne rezerve su najavile kako će kupovati hipotekarne vrijednosne papire u iznosu od 40 milijardi dolara na mjesec. Ukoliko ekonomija ne pokaže znakove poboljšanja, Fed će povećati kupovinu.

Isto tako, Fed je najavio da će ključne kamate ostati ispod 0,25 posto, kao što su bile i zadnjih nekoliko godina. "Zabrinuti smo zbog činjenice da bez dodatnog prilagođavanja mjera ekonomski rast neće biti dovoljno velik da generira poboljšanja na tržištu rada", kazao je šef Federalnih rezervi Ben Bernanke.

Spomenimo i to kako je Fed već ranije odradio dvije runde kvantitativnog popuštanja, pri čemu je kupio obveznice vrijedne 2,3 bilijuna dolara. Međutim, to nije donijelo neke vidljive pomake za američku ekonomiju pa ne treba očekivati ni da će nova runda donijeti dugoročne benefite, ali se očekuje kako će burzovni indeksi u narednim danima skočiti.

Pročitajte više