Švercao oružje iz Hrvatske: Van der Lindena traže Nizozemci zbog udruživanja za terorizam

Ilustracija: MUP

SUDAC istrage splitskog Županijskog suda Stanko Grbavac odredio je ekstradicijski pritvor Nizozemcu Johannesu van Der Lindenu, koji je početkom godine uhićen na autocesti sa tovarom oružja za Nizozemsku. U Hrvatskoj Van der Lindena i još trojicu domaćih sumnjiče za šverc oružja, no Nizozemska ga, kako doznajemo, traži zbog udruživanja za terorizam, puno ozbiljnije djelo.

Ne želi izručenje

Sasvim očekivano, Van Der Linden se protivi izručenju i realizaciji europskog uhidbenog naloga, no sudac Grbavac je pokrenuo postupak za izručenje. Potrajat će neko vrijeme. Najvjerojatnije će se ipak prvo pričekati da se Nizozemac procesuira u Hrvatskoj.

Brani se inače da je u Nizozemsku vozio namještaj i da nije ništa znao o skrivenom oružju. Pošiljka je uključivala raketne bacače, automatske puške, puškostrojnice i streljivo.

Oružje iz Hrvatske za teroriste u Nizozemskoj

Samo uhićenje skupine koja je doturala oružje u Nizozemsku komentirao je i ministar Ranko Ostojić. To je bio hrvatski doprinos borbi protiv terorizma, ocijenio je, no rezultati kaznenog postupka u Hrvatskoj poprilično su banalizirali cijelu aferu.

No, istovremeno je u Nizozemskoj pokrenuta velika akcija koja je rezultirala hvatanjem onih kojima je bilo namijenjeno oružje iz Hrvatske. Pretpostavlja se da je roba na koncu trebala završiti u rukama terorističkih skupina.

Pročitajte više