Svi zadovoljni prvom sjednicom: Ministri, poslodavci i sindikalci u GSV-u nakon pola godine

Foto: Sandra Šimunović/Cropix

DANAS je održana konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća koje se sastalo prvi put nakon šest mjeseci. Novost je da je premijer Zoran Milanović uslišio zahtjeve sindikata i prvi put došao na sjednicu.


Gospodarsko-socijalno vijeće okuplja se u novom sazivu - šest ministara, četiri sindikalne središnjice i predstavnici poslodavaca. Sjednica je bila zatvorena za javnost, a nakon završetka predstavnici GSV-a dali su izjave za medije. Sudionici su zadovoljni pokretanjem dijaloga te su izrazili nadu u njegovu uspješnost.

Novoizabrano vodstvo, predsjednik GSV-a Mirando Mrsić te potpredsjednici Davor Kuštrak i Damir Jakuš, u izjavama nakon sjednice izrazili su uvjerenje da će se dijalog biti konstruktivan u korist partnera i građana Hrvatske te da će mu strane nastojati pridonijeti ne tražeći da se njihovo mišljenje uvijek bezuvjetno usvoji.

"Vlada je opredijeljena za socijalni dijalog i rad vijeća će biti na višoj razini s ciljem da raspravimo sve teme koje su važne za sve socijalne partnere i građane Hrvatske, a prilog tome je i odluka kojom se Vlada obavezuje da zakoni i propisi koji idu u proceduru trebaju imati priloženo i mišljenje GSV-a", kazao je Mrsić.

"Razgovor je prošao u tolerantnom ozračju"

Ustvrdio je da je i premijer Zoran Milanović razgovarao sa socijalnim partnerima. Razgovor je prošao u tolerantnom ozračju, tijekom koga je zaključeno da se takvi sastanci nastave kada strane za to budu imale potrebe. "Na sjednici su predstavljena načela i ciljevi novog zakona o radu, koje su članovi GSV-a podržali i uputili zakon u daljnju proceduru, tako da će tijekom rujna socijalni partneri raditi tekst zakona", rekao je Mrsić.


Također, dogovoreno je da će se Kolektivni ugovor koji je davno dogovoren s pirotehničarima, nakon usvajanja proširiti na djelatnost humanitarnog razminiranja, što je bio dio pregovora s pirotehničarima, rečeno je.

Potpredsjednik Damir Kuštrak izrazio je nadu da će se u radu GSV-a čuti mišljenje poslodavaca te da će oni dati svoj doprinos pokretanju gospodarstva, da se ugleda svjetlo na kraju tunela. Potpredsjednik Damir Jakuš kazao je da je bolje voditi socijalni dijalog neposrednim sučeljavanjem nego preko medija, u kojem će se možda nekada postići konsenzus, a nekada će partneri dati izdvojena mišljenja.

Predstavnici sindikata su zatražili od Vlade da radnicima koji su angažirani u Agenciji za upravljanje državnom imovinom kaže što ih očekuje u Uredu za upravljanje državnom imovinom. Naime, zakonom je predviđeno ukidanje Agencije, a zaposlenici bi trebali prijeći u spomenuti ured, javlja HRT.

Pročitajte više