Švicarska policija pretražuje urede HSBC-a u Ženevi: Hoće li imena hrvatskih bogataša biti otkrivena?

Foto: Getty

ŠVICARSKA policija pretražuje urede podružnice HSBC banke u Ženevi u istrazi vezanoj za pranje novca, javlja BBC.

Tužitelji su rekli kako se švicarska privatna banka HSBC-a, zajedno s osobama čiji identitet ne mogu otkriti, istražuje zbog sumnji vezanih uz pranje novca. Istraga bi mogla biti proširena na ljude koji su sudjelovali i pomagali optuženicima za pranje novca, objavili su službenici u priopćenju.

"Trenutačno traje pretraživanje ureda banke, a na čelu operacije je državni odvjetnik Olivier Jornot te tužitelj Yves Bertossa", izjavili su iz ženevskog ureda tužiteljstva, prenosi Reuters.

Usto, iz tužiteljstva su rekli kako su istragu potaknula "nedavna otkrića u javnosti".

Do pretresa ureda došlo je tjedan dana nakon otkrića o tome kako je švicarska privatna banka HSBC-a navodno pomagala bogatim klijentima da izbjegnu plaćanje poreza.

Oborne: Telegraph pao pod utjecaj HSBC-a, demokracija u opasnosti

Peter Oborne, glavni politički komentator Daily Telegrapha, dao je ostavku i prouzročio velike polemike, ustvrđujući kako je Telegraph "varao svoje čitatelje".

Oborne je Daily Telegraph optužio za podlijeganje utjecaju velikih korporacija, uključujući HSBC.

"Sama demokracija se dovodi u opasnost", kazao je u svojemu pismu ostavke, prenosi The Independant.

U aferi Swiss Leaks razotkriveni računi teški preko 100 milijardi dolara

Podsjetimo, tim novinara iz 45 zemalja otkrio je prošloga tjedna javnosti tajne bankovne račune koji su se održavali za kriminalce, švercere, političare, slavne osobe te sve one koji su htjeli izbjeći plaćanje poreza.

> Mutni poslovi "teški" 100 milijardi dolara: Bankarski div HSBC poslovao s diktatorima, ali i s Hrvatima

> Lov na hrvatske bogataše koji su skrivali novac u HSBC-u: Na listi nogometaš, poduzetnik, producent...

Tajni dokumenti pokazali su kako se svjetski bankarski div HSBC okoristio i zaradio sklapajući poslove s trgovcima oružjem koji su slali mine djeci vojnicima u Africi, s posrednicima diktatora iz zemalja Trećega svijeta te sa švercerima krvavih "dijamanata". Na računima koji su razotkriveni u aferi Swiss Leaks pohranjeno je više od sto milijardi dolara.

I Hrvatska se nalazi na listi više od 200 zemalja čiji su državljani poslovali sa švicarskom podružnicom banke HSBC.

U aferu Swiss Leaks, prema podacima koje je objavio Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo, umiješano je i 37 osoba koje su povezane s Hrvatskom, od čega su trećina hrvatski državljani.

Pročitajte više