Svjedok o kupnji Sanaderovog BMW-a: "Barišić mi je dao torbu s 300.000 eura koju sam nosio u Njemačku"

Foto: Damjan Tadić/Cropix

NAKON što mu je jučer pozlilo, bivši premijer Ivo Sanader danas je došao na suđenje u Županijski sud u Zagrebu.

HDZ je platio BMW

O okolnostima nabave dvaju vozila za HDZ prvi je svjedočio bivši šef Uprave BMW Hrvatska Miroslav Grgić. Kupnju prvog BMW-a sa specijalnom opremom vrijednog oko 330 tisuća eura Grgić je dogovorio s Mladenom Barišićem.

"On je rekao tada da će stranka kupiti vozilo za premijera. Ja sam rekao da bi možda trebalo nekako osigurati tu narudžbu jer ne mogu prema BMW-u samo naručiti auto. Barišić mi je rekao da budem bez brige", svjedočio je Grgić.

Iako je praksa bila plaćanje preko računa, dogovoreno je ipak plaćanje gotovinom. Barišić se Grgiću javio 2008. godine radi zamjene starog vozila identičnim, novim, blindiranim autom. Račun je, kaže, glasio na HDZ.

Kad su mediji otkrili novu limuzinu, Barišić je pitao Grgića može li doći do Ivana Jarnjaka. Tadašnji glavni tajnik HDZ-a rekao mu je da otkupi auto. Grgić je iznerviran odgovorio da mu ne pada na pamet nuditi vozilo kriminalcima koji jedini mogu za njega biti zainteresirani.

Grgić nema saznanja da je drugi BMW platio Robert Ježić

Zbog problema s knjiženjem u HDZ-u je odlučeno da vrate oba blindirana auta nakon čega je Grgiću javljeno da je BMW-u uplaćeno 80 tisuća eura iako u Njemačkoj nemaju nikakav račun s HDZ-om. Grgić inače nema saznanja da je Sanaderu drugi auto platio Robert Ježić.

"Barišić mi je dao torbu s 300 tisuća eura"

Nedugo zatim Anđelko Gavranović je u sjedištu BMW-a u Münchenu u ime HDZ-a platio automobil. Bez problema je stigao do Njemačke s 300 tisuća eura u crnoj kožnoj torbi koju je dan ranije preuzeo u Zagrebu.

"Torbu sam preuzeo, ali iz pristojnosti nisam gledao što je u njoj. Torbu sam preuzeo od gospodina Mladena Barišića", rekao je Gavranović. 

Sanader mora na pretrage

Podsjećamo, jučerašnje ročište za slučaj Fimi medije je odgođeno jer je Sanaderu pozlilo te je prebačen u zatvorsku bolnicu. Nije objavljeno o kakvim se točno zdravstvenim problemima radilo, ali je Sanader već lani već bio hospitaliziran zbog problema sa srcem.

Sanadera, koji se oporavljen danas pojavio na sudu, sad čekaju pretrage, otkrila je njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

"Ti zdravstveni problemi se tiču povišenog krvnog tlaka. Ima i određenih srčanih problema i sad će, nakon završetka ovog dijela rasprave, biti podvrgnut određenim pretragama i očekujemo da ćemo znati rezultate za tjedan dana", pojasnila je Sloković.

Pročitajte više